Podpora v nezaměstnanosti

• (neregistrovaný)

12. 3. 2009 11:08

V roce 2003 jsem založil živnost a pracoval jsem na ni přibližně půl roku.Potom jsem živnost přerušil a nastoupil jsem do pracovního poměru.V pracovním poměru jsem pracoval do konce roku 2008.Od 1.ledna2009 jsem byl registrován na Úřadu práce a pobíral podporu v nezaměstnanosti.10.března jsem si chtěl založit novou živnost a bylo mi řečeno na Živnostenském úřadu, že moje živnost z roku 2003 byla po dvou letech obnovena.Nyní mám obavy zda jsem měl nárok brát za leden, únor a část března 2009, než jsem si založil novou živnost, podporu v nezaměstnanosti a také na to, že za mne Úřad práce platí soc. a zdrav. pojištění.Děkuji za odpověď!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 3. 2009 11:17

MMM (neregistrovaný)

Re: Podpora v nezaměstnanosti
      To máte obavu správnou.Pokud je Vaše živnost aktivní(a to byla), tak nemáe nárok na podporu v nezaměstnanosti.V žádosti o přiznání podpory v nezam.podepisujete , že nejste živnostník.Také jste měl podat za léta 05,06,07,08 na FÚ čestné prohl., že jste neměl že živnosti žádné příjmy a na SP a ZP přehledy.Od ledna 2009 , pokud nejste zaměstnán je Vaše činnost na aktivní ŽL považována z hlediska SP a ZP za hlavní, a tudíž jste povinen platit zálohy.Tenkrát, když jste přerušoval Vás asi úředník zapomněl upozornit, že přerušení je na dobu určitou(2 roky).Ale mohl jste to vyčíst ve vyrozumění ze živnostenského úřadu.To jste v docela prekérní situaci, protože zpětně Vám ŽÚ živnost nepřeruší.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).