Re: Nezisková organizace - DPH
No to se nedá nic dělat, měla jsem také neziskovou organizaci - a stálě měla dpočty DPH. Vykazovala sice činnost z pronájmu ekologických kontejnerů, ta byla odváděna na výstupu, ale jinak byl stále odpočet. Finanční úřad dokonce byl na této neziskovce na kontrole, ale to jen proto, že DPH bylo doděláváno zpětně za celý rok.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 3. 2009 11:22
Dobrý den, moc ráda bych požádala o názor. Vedu podvojné účetnictví neziskové organizaci - sportovní klub. Otáčí se tam docela velké peníze, ale stále jsou ve ztrátě (v účetnictví není ani zmíňka o příspěvcích členů, ale náklady, které vykazují, jsou v mnoha případech diskutabilní), nyní se chtějí stát plátci DPH. Je jasné, že budou mít stále nadměrný odpočet - takže budou nejspíš následovat kontroly. Nevidím problém v tom, uplatnit DPH na vstupu u nákladů jasně související s předmětem činnosti (nákup sportovního oblečení, vybavení atd.), jenže mám hodně nákladů např. na občerstvení (většinou nákup v restauracích, či hranolek a hamburgrů v barech). Nejsem si jista, že to FU nenapadne už jen kvůli tomu, že jsou ve ztrátě a přitom utrácí za takové věci. DPH na výstupu mít témět nebudou - občas prodají hráče nebo poskytnou reklamu (tam bych DPH uplatňovala). Jde mi spíš o zkušenosti někoho, kdo v tom pracuje. Protože jak se na těchto stránkách píše, tyto organizace děláme spíš jako výpomoc a informací z této sféry není nikdy dost.
Děkuji Milíková