Re: kontrola z inspektorátu práce
Tak to teda nevím, že by byla povinnost mít souhlas pracovníka s prací v noci. S vysíláním na pracovní cesty ano, ale s prací v noci? Měli jste se zeptat, z čeho vycházejí. Ale musí být souhlas závodního lékaře, že ten pracovník může vykonávat práci v noci, to ano.
Pěkné odpoledne,
tak jsem po tom problému "noční ve smlouvě" pátral v ZP a myslím, že jsem ten požadavek inspektora našel. Následují výpisy ze ZP:
§ 34, (1) Pracovní smlouva musí obsahovat - a) druh práce, který má zaměstnanec pro zaměstnavatele vykonávat, ...
§ 37 Informování o obsahu pracovního poměru - Neobsahuje-li pracovní smlouva údaje o právech a povinnostech vyplývajících z pracovního poměru, je zaměstnavatel povinen zaměstnance o nich písemně informovat, a to nejpozději do 1 měsíce od vzniku pracovního poměru. Informace musí obsahova:
b) bližší označení druhu a místa výkonu práce,
e) údaj o týdenní pracovní době a jejím rozvržení,...
Vážení přátelé, domnívám se tedy, že požadavek inspektora OIP se "opírá" možná už o § 34, písm. (a), ale asi zejména o § 37 písm.(e), kde by se ve smlozvě nebo v jejím písemném dodatku asi mělo objevit: "jedná se o nerovnoměrně rozdělenou pracovní dobu 7 dní v týdnu s občasnou prací i v noci ..."
Ale jak píšete, asi bude lepší počkat, jaké §§ inspektor přiřadí k jim zjištěnýmm závadám.
Dobrý den.
>§ 37 Informování o obsahu pracovního poměru -
>Neobsahuje-li pracovní smlouva údaje o právech a povinnostech
>vyplývajících z pracovního poměru, je zaměstnavatel
>povinen zaměstnance o nich písemně informovat, a to
>nejpozději do 1 měsíce od vzniku pracovního poměru.
>Informace musí obsahova:
>b) bližší označení druhu a místa výkonu práce,
>e) údaj o týdenní pracovní době a jejím rozvržení,...
>
>Vážení přátelé, domnívám se tedy, že požadavek
>inspektora OIP se "opírá" možná už o § 34, písm. (a), ale asi
>zejména o § 37 písm.(e), kde by se ve smlozvě nebo v
>jejím písemném dodatku asi mělo objevit: "jedná se o
>nerovnoměrně rozdělenou pracovní dobu 7 dní v týdnu s
>občasnou prací i v noci ..."
>Ale jak píšete, asi bude lepší počkat, jaké §§
>inspektor přiřadí k jim zjištěnýmm závadám.
>Dobrý den.
>
>Souhlasím s § 37, tam by to případně mohlo být uvedeno, ale v tom případě se jedná o informaci zam-tele, kterou jednostranně informuje zam-ce, přesto ale požadavek inspektora na zapracování do PS je podle mne nesmysl, protože toto není obligatorní údaj v PS a nemůže to vyžadovat. Uvidíme, co přinese odpověď.
Jsem rád, že jste se vrátil na diskuzi, Vaše znalosti z oboru BOZP a PO jsou jistě pro ostatní přínosem.
>
Já bych měla za to, že mi inspektor může doporučit, že info o práci v noci by mohla (nikoliv měla) být obsažena v pracovní smlouvě, a pokud tomu tak není, platí § 37 odst. 1 = jednostranná informace. Jsou zaměstnavatelé, kteří do PS komponují pouze 3 podstatné náležitosti PS, ostatní mají v jiných smluvních dokumentech nebo v jednostranné informaci. Nemůže se jednat o vadu, ale kdo denně slyšíte od úředníků větu "My to vykládáme tak a tak ...", myslíte si své.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 3. 2009 12:38
měli jsme tu kontrolu z inspektorátu a vytkli nám, že nemáme v pracovní smlouvě, že zaměstnanec souhlasí s prací v noci, můžete mi prosím někdo poradit podle jakého nařízení nebo paragarfu to má být, zaměstnanci mají ve smlouvě nerovnoměrnou prac dobu, protože se zabývají úklidem spadu sněhu, takže to vyplývá z charakteru práce, děkuji