Re: odpis drobného majetku učtovani
Vy píšete o účetních odpisech,které si můžete podle 500/92Sb.stanovit i pro DHIM.Jen já bych o něm účtovala na 028.Daňově to bude tak, že drobný majetek je daňovým nákladem v celé PC.Tzn.,že v roce 2008 vyplníte do řádku 160 rozdíl mezi účetním odpisem r.08 a PC majetku, čímž snížíte DZ a v r.09 zase DZ o rozdíl mezi úč.odpisem a PC zvýšíte.Na str.3 se tabulky týká odpisů IM.(nad 40000,--v PC)
Ja to převzala od minulé učetní,koupila se pohovka za 23 tis. na konci roku 07 a ona to pouze zaučtovala na 022-drobny maj. tak premyslim jak to co nejlepe zúčtovat. a zbavit se toho z 022. danove a učetne to chtela odepisovat 24 mesicu. ted nevim co s tim :(
Interním dokladem to přeúčtujte na 028/022, a já bych to zúčtovala rovnou na 501/088.Stejně Vám to zůstane v rozvaze a pokud by jste šli do ztráty díky 11,5 tis., tak ji můžete příští rok odečíst.Nezapomeňte ale upravit směrnici.Hezký večer.
-pořízení dlouhodobého drobného hmot. majetku MD 042 Dal 321
-zařazení dlouhodobého drobného hmot. maj. MD 022 Dal 042
-odpis tohoto majetku dle odpis. plánu MD 551 Dal 082
rozlišit analitikou
Pokud účetní jednotka rozhodla drobný majetek odepisovat, musí to být alespoň dvě účetní období a účetní a daňové odpisy se v tomto případě rovnají.
K tomu odepisování - pokud jde o 23 OOO,--, tak bych to skutečně nekomplikovala 2letým odpisem.ÚJ se tak samozřejmě může rozhodnout(směrnice).Moje zkušenost s přáním majitelů je taková, že co lze daňově nárokovat, tak hned, protože (jak už jsem psala) ztrátu lze odečíst a daň z příjmů se chová regresivně.Jde jen o to změnit směrnici, která řeší DHIM.
Většina majitelů určitě ano, ale mám zkušenost, že většina daňových poradců vyžaduje odepisovat alespoň dvě období, a to především tehdy, pokud se u DHM dá očekávat delší životnost než 1 rok.
Ale máte pravdu, rozhodnutí je na účetní jednotce. Jen jsem chtěla upozornit i na jinou variantu.
Daňoví poradci by se měli snažit majitelům ušetřit v souladu s literou zákona na daních.A pokud zákon stanoví, že se může ÚJ u DHIM sama rozhodnout jak se zachovat daňově, tak je od DP přinejmenším podivné "vyžadovat" rozklad daňového nároku do dvou let, když zákon umožňuje uplatnit daň. nárok vcelku.Zajímalo by mě, o jaký § to svoje vyžadování opírají....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 3. 2009 17:16
zdravím Vás, z lonska máme na učtu 022x drobny majetek ktery odepisujeme dva roky. v r.08 bychom meli zahajit odepisovani. Kde se mi promítne tento odpis v dan.priznani? kdyz se divam do formuláře jsou na str.3 dan.odpisy ale nevim kam bych zaradila tento drobny majetek ktery odepisujeme 2 roky. nebo to davate rovnou na 501 interním dokladem na konci roku? pomer tech odpisu?
predem dekuji za rady,nazory