Pronájem chalupy

• (neregistrovaný)

12. 3. 2009 20:13

Pronajímáme s manželem chalupu. Manžel je v důchodu. Já mám příjem ze zaměstnání. V daňovém přiznání, které podávám jenom já, musím uvést celou částku z příjmu z pronájmu, nebo jenom 1/2 - což je 10.000,-?Pokud tuto chalupu pronajímáme 3 měsíce v roce, můžeme si uplatnit, výdaje (pokud bychom nechtěli paušál 30%) za celý rok elektřina,vodné,stočné,svoz odpadu ...?Nebo jenom 25 %(3měsíce)?Anebo rozepsat doklady o příjmu pronájmu na celý rok :-)
    Dělám to poprvé, takže všem děkuji za případnou radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 3. 2009 0:44

epi (neregistrovaný)

Re: Pronájem chalupy
      Daňové přiznání § 9 Příjmy z pronájmu. Výdaje 30%. Výdaje na energie by nebyly předmětem daně, pokud je hradí klient ve skutečné výši. Pokud je energie součástí pronájmu, tak je zřejmě zahrnuta v 30%. Proč nepodává přiznání manžel? Mohl by si uvést odpočitatelnou položku 24.840,-- a to by možná stačilo na daň. Vy jste mohla požádat zaměstnavatele do 15.2. o Roční zúčování daně a podepsat to v Prohlášení - ten růžový tiskopis, který Vám předkládá zaměstnavatel k podpisu.

• 13. 3. 2009 1:01

epi (neregistrovaný)

Teď jsem si ještě vzpomněla. Chalupa je v bezpodílovém vlastnictví manželů ? Asi ano, když se zmiňujete o 1/2 příjmů.

• 13. 3. 2009 8:55

Iveta123 (neregistrovaný)

A nevadí když je manžel v předčasném důchodu?
      Může mít příjem z pronájmu? Takhle by to bylo úplně perfektní.
      Moc Vám děkuju za radu.

• 13. 3. 2009 9:12

epi (neregistrovaný)

Nevím jak je to s předčasným důchodem. Na dań by snad neměl mít vliv a příjmy z § 9 přece nepodléhají sociálnímu ani zdravotnímu pojištění.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).