DZP - sociální a zdravotní poj.

• (neregistrovaný)

13. 3. 2009 9:21

Dobrý den, zamotávám se do daňového přiznání mé kamarádky, které se snažím udělat daňové přiznání. Je Slovenka s přechodným bydlištěm v ČR (už několik let) - rezident. Několik let pracovala v jedné firmě (příjmy ze závislé činnosti), pak šla na mateřskou a pak na rodičovskou, která ji skončila 4.4.2008 k tomuto datu s ní firma ukončila i pracovní poměr dohodou. A pak jí vznikl problém. Nepohlídala si, že jí skončila rodičovská. Přišlo se na to až na konci října. Vysvětlila mě, že musela vrátit sociálce peníze a že za tuto dobu jí platila sociální a zdravotní pojištění sociálka a ta si to teď ztahuje z dávek na dítě. Na konci roku si založila živnost a já nevím, který den se považuje za zahájení sam. výd. činnosti - na živnostenské listě je 30.10., na osvědčení o registrace je 5.11. a na oznámení zahájení činnosti sociálce je 3.11. Mám doklady o zaplacení 2x soc. poj. + 2x zdrav. poj. za rok 2008. Do přiznání uvedu pouze tyto 4 platby nebo musím zjistit i jak to přesně bylo od dubna do zahájení podnikání na živn. list? Slevy na poplatník a na dítě jí můžu normálně uplatnit za celý rok? Prosím poraďte.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 3. 2009 14:46

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: DZP - sociální a zdravotní poj.
      Ta Vaše kamarádka Vám nemůže říkat pravdu. Sociálka vyplácí rodičák tak dlouho, na kolik má příjemce nárok. Takže o tom, že si nepohlídala konec,nemůže být pravda. Také nemůže být pravda to, že by za ni platila sociálka zdravotní a sociální pojištění.
      Zdravotní pojištění za příjemce RP platí stát a sociální nikdo, když nemá příjmy, z kterých by se mělo platit. Datum zahájení jei pro zdr.poj. jiné ( dnem , kdy začala mít říjmy). Na přiznání k dani bych dala datum, od kdy se zaregistrovala na FÚ. Jestli zahájila podnikání na konci 2008 a již nepobírala RP, vyúčtujete tyto platby v podání Přehledů ( na SP a ZP), jako zaplacené zálohy.Roční bonus na dítě by mohla dostat jedině pokud docílila alespoň 48,000 ,-příjmu za rok 2008, jinak ne.Po výpočtu daně z daňzákladu jí oédečtete slevu na poplatníka, ev. slevu na dítě.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).