Re: dodanění zásob
Dobrý den, zcela náhodně jsem v mezičase otevřela Váš dotaz - asi zapracovala intuice, neboť jich stačím skouknout vždy jen pár.
Váš dotaz je příliš obecný. Pokud se dotazujete na ukončení podnikání, zásoby v režimu § 23/8 ZDP fungují stejně - jde o úpravu základu daně. Rozdíl nastává pro SP mezi rokem 2008 a 2009.
Pokud chcet zásoby nějak dostat do s.r.o., proč to realizovat až formou dodanění? Na druhé straně - ne? Je třeba brát v úvahu i jiné faktory, např. plátcovství DPH - to je jistě dost podstatný argument pro prodej zásob (vlastnímu s.r.o. za cenu obvyklou dle § 23/7 ZDP, § 196a ObchZ se v tomto případě asi vyhnete).
Pokud jste se dotazoval na něco jiného, ...
Než se paní Lea ozve,tak popíšu něco chytrého z chytré knihy(raději nechci jmenovat).Úprava základu daně z příjmů v důsledku ukončení podnik.činnosti nemá vliv na výši vyměřovacího základu popl. pro stanovení výše pojistného na SP+ZP.
Při ukončení postupuje fyz.osoba DE podle §23 odst.8písm.b)bodu 2 zákona o daních z příjmu a upraví rozdíl mezi příjmy a výdaji,z něhož se vychází pro zjištění základu daně za zdaň.období předcházející dni ukončení činnosti.Mezi pol.zvyšující základu daně patří cena nespotř.zásob v pořizovací ceně zjištěnou i invetury.Při dalším prodeji po ukonč. podn.se zahrne do zákl.daně §10 pouze rozdíl,o který převyšuje cena,za kterou byly nesp.zásoby prodány cenu nesp.zásob zahrnutých do základu daně a to v případě,že k prodeji dojde do 5 let po uk.činn. Pokud později je osvobozeno.
Jejda,paní Lea už odpověděla,časově se mi to nezobrazilo,takže se omlouvám,že do toho zasahuji.
Jarmilo díky, díky, ctím a jsem vděčný za kažký názor a kvaltní radu,
problém je v tom, že jsem zásoby vyfakturoval v listopadu a ponikání ukončil v prosinci. Teď to mám na neuhrazených pohledávkách a je to docela velká částka, protože neuhrazené pohledávky se ještě zvyšují o ty nedobytné. Daň z příjmu je zceka jasná, ale SP a ZP, to je ořech.
Díky Ivo
Pokud se do toho můžu ještě vložit,takže úpravy zákl.daně v důsledku ukončení nemají vliv na výši vyměř.základu pro stanovení pojistného.
Položky zvyšující základ daně
Výše pohl.s vyjímkou pohl.za dlužníkem dle §24 odst.2písm.y) ZDP a vyjímkou zaplacených záloh.Pokud fyzická osoba obdrží pohledávku o kterou zvýšila základ daně při ukončení činnosti,plně nebo částečně v násl.období,kdy již nepodniká postupuje dle§23,odst.4,písm.d)-do základu daně se nezahrnují částky,které již byly zdaněny.
Potvrdí mi paní Lea,že by tyto úpravy neměly vstupovat do vyměř.základu pojistného? Pak by to bylo v pohodě,ne.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 3. 2009 12:54
Prosím paní LeaX, která zde odpovídala 07.03.2009:
Ukončil jsem podnikání jako OSVČ v DE a založil s.r.o.
Vaše odpověď je stejná i pro můj případ???
Odpovězte prosím, tápu. Rád Vám dám na sebe kontakt.
Díky,díky