Samoživitelka, bonusy

• (neregistrovaný)

13. 3. 2009 18:25

Dobrý den, mám 2 děti, jsem samoživitelka na rodičovské dovolené. Mám nárok na bonusy za děti, pokud si přivydělvám na DPP - srážková daň. Asi ne, že?!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 3. 2009 19:42

J (neregistrovaný)

Re: samoživitelka, bonusy
      Musela by jste mít u zaměstnavatele kde máte uzavřenu DPP podepsané prohlášení poplatníka a nárok na bonusy na děti by jste měla v měsících, kdy by DPP byla ve výši alespoň 4.000,- Kč.

• 13. 3. 2009 21:30

Jiřka1 (neregistrovaný)

Přesně tak. Pokud teď máte příjem jen z DPP, proč tam nemáte podepsané prohlášení? Vždyť i kdybyste nevydělala aspoň 4000 hrubého a neměla nárok na bonus, aspoň by Vám nebyla srážená ta srážková daň, protože by Vám vyšla daň nulová.

• 13. 3. 2009 22:11

Petra.. (neregistrovaný)

Jo, mám tam podepsané prohlášení, teď jsem našla i ELDP (takže mám DPČ podepsanou) a roční hrubá mi vyšla asi 57000,- Kč. Nárok na bonusy budu mít 2 měsíce, protože od 1-10/2008 uplatňoval otec dětí. Nechám si vystavit potvrzení o příjmech a vyplním daňové přiznání. Děkuji moc za rady.

• 13. 3. 2009 23:19

Jiřka1 (neregistrovaný)

Vy jste psala, že tam máte srážkovou daň, z čehož jsem usoudila, že prohlášení podepsané nemáte. Pokud ale máte podepsané prohlášení, tak daň nemůže být srážková, vždy zálohová a z ní se odečte sleva na poplatníka, příp. dańové zvýhodnění na děti. S ELDP způsob danění nesouvisí. Pokud se Vám jedná o loňský rok a teď byste zjistila, že přece jen prohlášení podepsáno nebylo a sráželi Vám srážkovou daň (ta se sráží, když není podepsané prohlášení a měsíční hrubý příjem je do 5000 Kč), tak Vám potvrzení o zd. příjmech nevystaví. Tato srážková daň je totiž bohužel nevratná.

• 14. 3. 2009 10:04

Petra.. (neregistrovaný)

Koukla jsem se lépe na výplatní pásku a tam mi sráží daň zálohovou a je tam i sleva na poplatníka. Na děti ne, protože to uplatňoval přítel, když s námi ještě bydle. Ten ELDP jsem myslela kvůli tomu, abych měla příjem těch 48000,- a měla nárok na bonusy aspoň za ty 2 měsíce 2008. V pondělí jdeme k soudu kvůli opatrovnictví a pak to nahlásím i v práci, abych měla zvýhodnění na děti hned ve výplatě. Lze to pak i zpětně v zaměstnání, nebo 1-3/2009 budu mít až při zúčtování příští rok? Děkuji moc za rady, jste zlatá. Já ani ze začátku nevěděla, že mám na něco nárok, až když jsem pročítala diskuse.

• 14. 3. 2009 20:35

Jiřka1 (neregistrovaný)

ELDP Vám k vyrovnání daní fakt není nic platný (na ELDP se totiž uvádí i příjmy, které jsou daněné srážkovou daní a v takovém případě by na bonus nebyl nárok, přestože by na ELDP součet hrubého přesáhl 48000 Kč. Takže podle ELDP se při vyrování daní nelze řídit). Vy potřebujete, aby Vám zaměstnavatel vystavil potvrzení o zdanitelných příjmech, na kterých bude uvedený úhrn zúčtovaných příjmů (tj. součet hrubých mezd), daněných zálohovou daní, pojistné které odváděl zaměstnavatel, daňový základ a sražené zálohové daně po slevě. Můžete si vyplnit přiznání, ve kterém uplatníte zvýhodnění na děti za ty měsíce, ve kterých jste měla nárok je uplatňovat (pokud je v nich neuplatňoval otec dětí) a pokud v tom součtu hrubých mezd bude aspoň 48000 kč, pak můžete dostat bonus na děti, pokud by daně nestačily na odečet slevy na poplatníka a na odečet slevy na děti.
      Pokud se svými dětmi žijete ve společné domácnosti Vy, tak je můžete uplatňovat. Zpětně to teď nepůjde, to se zase vyrovná až v ročním zúčtování nebo přiznání.

• 14. 3. 2009 21:04

Petra.. (neregistrovaný)

Ano, to vím, že musím mít potvrzení o příjmech. Ten ELDP jsem brala spíš orientačně pro mě. Na výplatnicích mám pořád zálohovou daň a slevu na dani na mě. Tak pěkný večer přeji a děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).