Re: přeplatek ZP 2007
Pan Vladimír 2 trochu zlobí,ale už se nedivím ničemu na toto téma,poněvadž co jsem kde přečetla byly názory pokaždé jiné,tak stejně kam ty vrácené přeplatky dát,či do 101 nebo 105E při paušálních výdajích.Asi to bude mít každý jinak.Já osobně tyto přeplatky i nevrácené ,které se použijí na zálohy roku 2008 dávám do příjmu,ale jeden dotaz pro Vladimíra 2,jaký má názor na to,když si podnikatel zvýšil v roce 2007 vyměřovací základ tak,aby mu žádný přeplatek nevyšel a nechal celou částku na důchod.To bude asi v pořádku,že.Je to logické,ze se ptám.Už blbnu.
==Už blbnu== každý tomu říká jinak někdy i přepracování. Mě se to stát nemůže, protože zastávám názor, že to co můžeš udělat pozítří tak počká a mám dva dny volna.
Je určitý rozdíl mít přeplatek na zálohách a a ještě si zvýšit vyměřocí základ a snížit v r 2007 daňový základ
a neplatit 32% daní aleaplatit v r. 2008 jen 15%
i za cenu ponechání přeplatku na zálohy a jeho "zúčtování" v př. j na ř. 105.
A klídek, hlavně v noci
Jo takže vy odpočíváte,to bych ani neřekla,s těmi % na dani z příjmu máte pravdu,ale i já jsem si povýšila zálohy v roce 2007,přeplatky ať už vrácené nebo nevrácené zdaňuji za 2008,což o to daň je tralala,ale místo daně doplácím na SP jako blázen,ale což,snad je to pro mě,ne?Myslím jako na důchod,jestli se ho dožiju.Tak hezkou noc v klídku.
Ještěk vašemu:
==či do 101 nebo 105E při paušálních výdajích==
Jestli někdo ví co to jsou příjmy ze živnosti uvedené v §7/7 tak jistě neuvede vrácený přeplatek
(i ten "nevrácený" použitý na úhradu záloh a "vrácený formou zápočtů) tak ví že nemůže v ř. 101 uplatnit.
Bohužel to vědí jen ti co účtování rozumí ale i někteří z nich v rámci vlastního populismu takto šetří své "ovečky" neboť vědí že při těch halířových komediích o nic nejde.
Pane Vladimíre 2,
z Vašeho textu jsem vyrozuměl, že se domníváte, že rozumíte účtování. To nemohu posoudit.
Já se domnívám, že pro uvedení přeplatku ZP a SP na řádek 101 ani není potřeba být špičkový účtař, uplatnění paušálních výdajů totiž znalost účtování ani nepředpokládá. :-))
Jinak za bonmot, "to, co můžeš udělat pozítří, tak počká a mám dva dny volna " Vás chválím a doufám, že komunita zde se vyskytující ho v druhé půlce března náležitě ocení. :-))
Hezký den!
>>
>>Ještěk vašemu:
>> ==či do 101 nebo 105E při paušálních výdajích==
>>Jestli někdo ví co to jsou příjmy ze živnosti uvedené
>>v §7/7 tak jistě neuvede vrácený přeplatek
>>(i ten "nevrácený" použitý na úhradu záloh a
>>"vrácený
>>formou zápočtů) tak ví že nemůže v ř. 101 uplatnit.
>>Bohužel to vědí jen ti co účtování rozumí ale i
>>někteří z nich v rámci vlastního populismu takto šetří
>>své
>>"ovečky" neboť vědí že při těch halířových komediích
>>o
>>nic nejde.
>
>Pane Vladimíre 2,
>
>z Vašeho textu jsem vyrozuměl, že se domníváte, že
>rozumíte účtování. To nemohu posoudit.
>
>Já se domnívám, že pro uvedení přeplatku ZP a SP na
>řádek 101 ani není potřeba být špičkový účtař, uplatnění
>paušálních výdajů totiž znalost účtování ani
>nepředpokládá. :-))
>
>Jinak za bonmot, "to, co můžeš udělat pozítří, tak
>počká a mám dva dny volna " Vás chválím a doufám, že
>komunita zde se vyskytující ho v druhé půlce března
>náležitě ocení. :-))
>Hezký den!
==doufám, že >komunita zde se vyskytující BY v druhé půlce března >náležitě ocenLA ten vámi
preferovaný zákon (č/§/osdt.) pokud jej znáte.
K ==>Já se domnívám, že pro uvedení přeplatku ZP a SP na >řádek 101 ani není potřeba být špičkový účtař, uplatnění >paušálních výdajů totiž znalost účtování ani
>nepředpokládá.= to máte pravdu, to jste zde již několikrát předvedl.I obyčejný vesnický účetní, který ví co jsou příjmy ze živnosti by to do ř. 101 nedal..
Vy jste zde v minulosti deklaroval že to nevíte a tak je diskuze zbytečná. Pokud pochopíte že platby vrácené na základě §5/6 nejsou příjmy ze živnosti, pochopíte proč je i v př. E deklarováno:Úpravy přimů a výdajů dle §5.,23. Pokud je to pro vás těžké k pochopení,
vraťte se raději k těm pozn. pod čarou, to jste psal hezky.
No hovadina, to je věc názoru. Samozřejmě někdo význam toho judikátu nemusel pochopit, ti chytřejší to mohou použít při budoucí argumentaci. Sám se zařaďte do příslušné skupiny.
Můžete tu uvést, co jsou podle Vás příjmy ze živnosti? Domnívám se, že je chápete tak, že příjmem ze živnosti např. zedníka, je pouze a pouze zednická činnost. A nic jiného. To potom nikdy nemůžete pochopit , proč vrácené ZP+SP patří do řádku č. 101.
Již jsem tu psal, že právo je poměrně složitý obor a s tím, že přelouskáte půl věty v zákoně a bystře si přečtete co znamená odvolávka 8) v § 7/1/b ZDP fakt nelze vystačit. Někomu to stačí, ale pak z toho vycházejí špatné závěry. :-))
Zaujalo mne, že uvádíte, že jsem zde již několikrát předvedl, že neumím účtovat. Byl bych rád, pokud by jste to dokázal. Jinak musím konstatovat, přibližně Vašimi slovy, že pokud nejsou argumenty, tak se útočí na autora, že? :-))))))
Hezký den!
---------------------------------------------------------------------
Alespoň to:
= Někomu to stačí, ale pak z toho vycházejí >špatné závěry. :-´)=
A to se dokonce s těmito závěry (dle vás špatnými) chlubí KOV!
Nebojte se, nejásám že v tom "proti vám nejsem sám" ale o čem
to svědčí? To si musí P.T. ctěné zdejší publikum uvědomit samo.
Pokud si ještě toto vůbec přečte.
http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/SID-3EA9846B-2329E6DC/cds/KVKDP041208.pdf
VEJCUC!
Ministerstvo financí
Letenská 15, Praha 1
Zápis z jednání Koordinačního výboru s Komorou daňových poradců ČR
konaného dne 4. 12. 2008
str.81 an.
Příspěvek 255/28.01.08 – MF předkládá stanovisko
255/28.01.08 - Změna živnostenského zákona a její dopady na živnostníky, kteří
si uplatňují výdaje procentem z příjmů
Předkládají: Ing. Jiří Hanák, daňový poradce, č. osvědčení 3701
Ing. Jiří Nesrovnal, daňový poradce, č. osvědčení 1757
V tomto příspěvku se zabýváme daňovými dopady, které souvisejí se změnami
živnostenského zákona, které přinesl zákon č. 130/2008 Sb. Tento zákon upravuje základní
tezi, kterou je „zjednodušení podnikání“ (např. jedna živnost volná). Změnou zákona došlo
s účinnosti od 1.7.2008 k novému věcnému rozdělení živností, což má za následek přesun
jednotlivých živností v rámci jednotlivých druhů živnosti, popř. i zrušení některých živnosti.
ZDP v případě živnostníků (poplatníků fyzických osob) při uplatnění výdaje procentem
z příjmů, výši procentuálního výdaje váže na druh živnosti (§ 7 odst. 7 písm. b) a c) ZDP), přičemž procentuální výdaj se uplatní za zdaňovací období.
Pane Vladimíre 2,
protože jste asi můj poslední příspěvěk nečetl, když odpovídáte tak jak odpovídáte, pokusím se položit otázky znovu:
a)Můžete tu uvést, co jsou podle Vás příjmy ze živnosti? Domnívám se, že je chápete tak, že příjmem ze živnosti např. zedníka, je pouze a pouze zednická činnost. A nic jiného. To potom nikdy nemůžete pochopit , proč vrácené ZP+SP patří do řádku č. 101.
b)Zaujalo mne, že uvádíte, že jsem zde již několikrát předvedl, že neumím účtovat. Byl bych rád, pokud by jste to dokázal. Jinak musím konstatovat, přibližně Vašimi slovy, že pokud nejsou argumenty, tak se útočí na autora, že? :-))))))
Hezký den!
Přeplatek ZP a SP za 2007
Samozřejmě nemusíte, nejedná se o zdanitelný příjem.
Pokud by Vám byl přeplatek vrácen bude zdanitelným příjmem uváděným na ř. 101, tj. můžete z něho uplatnit i %.
Jedná se o většinový názor odborné veřejnosti, široce publikovaný, naposledy např.:
1 000 řešení č. 2/2009 str. 41-42, vydavatel Poradce s.r.o.
Existuje ale i menšinový názor, který zde opakovaně publikuje pan Vladimír 2. Máte tedy možnost volby. :-))
Já osobně preferuji zákon, literaturu a přednášky odborníků z řad KDP, FÚ, FŘ, MF. Pan Vladimír
2 mne nepřesvědčil.
Hezký den!
Re: Přeplatek ZP a SP za 2007
Zapoměl jste ještě uvést že je to většinový názor také Mařky z prasečáku a ing Sedlákové z MF viz:
V Praze dne 6. 3. 2009
Č. j.: 15/22 914/2009-152
Referent: Ing. Sedláková, l. 2238
Nevyinkasovaný přeplatek na sociálním a zdravotním pojištění v r. 2008 není zdanitelným příjmem. Posouzení, zda příslušná zákonná ustanovení byla uplatněna řádně, provádí v individuálních případech příslušný správce daně.
V komplikovanějších případech Vám doporučujeme při aplikaci zákona o daních z příjmů obrátit se na certifikovaného daňového poradce, který se o Váš případ postará s odbornou péčí. Poskytování odborného poradenství v daňové oblasti, jakož ani závazné posuzování, zda určitý postup je nebo není v souladu se zákonem, potvrzování či korigování postupů navržených daňovými poplatníky a jejich zástupci, bohužel nespadá do působnosti Ministerstva financí.
Ing. Josef Hladký v.r.
vedoucí oddělení Legislativa
daně z příjmů fyzických osob
Podle uvedeného č.j. si jej můžete ověřit. ale již nikde si nemůžete ověřit z kterého zákona by takový slint pocházel. Nebo vy jej dokonce znáte když uvádíte:
==>Já osobně preferuji zákon,== Můžete nás s nám oblažit?
Pane Vladimíre 2,
děkuji za toto čj., to jsem neznal. Tedy obsah samozřejmě znám již několik let, ale neznal jsem toto konkrétní čj. Nyní mi ještě zbývá ta Mařka z prasečáku a mám všechny názory, které jsou jednotně v rozporu s názorem Vaším, pohromadě. :-))
Jinak můj názor vychází ze ZDP. K tomu uvedu známou Celsovu sentenci: Znát zákony, to neznamená poznat jejich slova, nýbrž pochopit jejich obsah a působení.
Hezký den!
takže jste jistě pochopil že MF vydá o zrušení plateb zálohovat daň na základě Unesení vlády č. 204 z 16,2,2009 viz dokument=
http://www.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/mfcr/upozorneni_zalohy26022009_pdf.pdf
Je zajímavé, že pro pouhé ODLOŽENÍ platby záloh
(zkasírovat se budeme muset sami při podání DP za r. 2009) vydalo MF takovéto Rozhodnutí dokokonce s odkazy na zákon podle kterého jej mohlo vydat
a pro PROMINUTÍ plaltit daň pro vybrané - kteří si ponechali přeplatek na zálohy -stačí neadresný slint v zápise KOV, ze kterého není známo ani jméno toho kdo jednal za MF a kdo se podrbal v rozkroku a stanovil prominutí platby daně. Ten NĚKDO má větší
zákonou sílu než (po tom podrbání) zákon platný od r. 1993 Pozn. předpokládám, že texta zápisů KOV znáte.
Pane Vladimíre 2,
nechápu oč Vám jde a proč zde uvádíte informace, které mohou řadu čtenářů, kteří jsou ve znalosti předpisů mnohem nezkušenejší než Vy, poškodit.
Zákon nemůže vše taxativně stanovit. Proto existují různé metody výkladu. Těmito metodami se dostělo k tomu (státní správa a odborná veřejnost), že přeplatek za 2007 se bude uvádět na ř. 101.
Z MF šla informace na FŘ a FÚ. Tyto tak postupují.
Vedle toho se tato skutečnost široce publikuje autory z řad státní správy a odborné veřejnosti.
Vás by možná přesvědčil asi jen judikát. Ale ten nebude, protože to FÚ nedoměří a nedá tak šanci justici.
Uzavírám za sebe tento problém s tím, že jsem Vás nepřesvědčil.
Snad si to nestranný čtenář vyhodnotí sám.
Hezký den!
Jistě Klidně mu v tom mohu pomoci za přispění NAŠÍ
věštkyně:
MINISTERSTVO FINANCÍ
Letenská 15, poštovní přihrádka 77
118 10 Praha 1
Telefon: 257041111 Fax: 257044491
V Praze dne 6. 3. 2009 Č. j.: 15/22 914/2009-152
Věc: Pojištění
Referent: Ing. Sedláková, l. 2238
K Vašemu dopisu ze dne 25. 2. 2009 Vám sdělujeme následující stanovisko Ministerstva financí.
Způsob stanovení základu daně a daňové povinnosti k dani z příjmů je dán zákonem č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o daních z příjmů), a daňový poplatník je povinen postupovat v souladu s jeho ustanoveními. Nevyinkasovaný přeplatek na sociálním a zdravotním pojištění v r. 2008 není zdanitelným příjmem. Posouzení, zda příslušná zákonná ustanovení byla uplatněna řádně, provádí v individuálních případech příslušný správce daně. V případě, že daňový poplatník s jeho posouzením nesouhlasí, může využít řádných či mimořádných opravných prostředků.
V komplikovanějších případech Vám doporučujeme při aplikaci zákona o daních z příjmů obrátit se na certifikovaného daňového poradce, který se o Váš případ postará s odbornou péčí. Poskytování odborného poradenství v daňové oblasti, jakož ani závazné posuzování, zda určitý postup je nebo není v souladu se zákonem, potvrzování či korigování postupů navržených daňovými poplatníky a jejich zástupci, bohužel nespadá do působnosti Ministerstva financí.
poktračování:
Vznikne-li při aplikaci ustanovení zákona o daních z příjmů interpretační nejasnost, případně pochybnost, zda nedochází ke kolizi s jinou normou stejné nebo vyšší právní síly, konečný a závazný závěr ohledně diskutované úpravy může v konkrétním případě učinit pouze příslušný soud.
K zajištění jednotného postupu a zlepšení uživatelského komfortu daňových poplatníků vydává Ministerstvo financí Pokyny k jednotnému postupu při uplatňování některých ustanovení zákona, které v aktuálním znění naleznete na internetových stránkách Ministerstva financí (www.mfcr.cz) a ve kterých naleznete doporučení Ministerstva financí v některých komplikovaných situacích.
Ing. Josef Hladký v.r.
vedoucí oddělení Legislativa
daně z příjmů fyzických osob
A co vy na to? Jediná možnostt je v tom, že se aasi drbala paní inženýrka. Zjuste to ověřit podle č.j.
>>Já Sedlákovou opakovaně slyšel na vlastní uši, č.j.
>>si
>>ověřovat nemusím.
>>
>>Zkrátka se všichni spolčili proti Vám. Já jsem
>>praktik. Pokud mi výklad vyhovuje, nehledám cesty jak
>>ho
>>zpochybnit.
>>
>>Hezký den!
>Jestlůi jste též slyšel ¨její zdůvodnění tak by o vás
>Božka Němcová jistě napsala Šťastný to muž.
To, že čtete klasiku, Vás ctí.
Ale na zvládnutí daňové a účetní problematiky je to málo.
Pokud existuje určitá správní praxe, má poplatník právo očekávat, že bez změny zákona bude tato praxe existovat i v budoucnu.
To je obsahem řady judikátů, které odmítáte vzít na vědomí. Pokud mne stát dává informaci, opakovaně stejnou, a já se jí řídím, nemohu být od stejného státu za to postižen.
Na to ale už Babička nestačí. :-))
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 3. 2009 15:16
Prosím o radu. v roce 2007 mi na zdrav.poj. vznikl přeplatek, který mi nebyl vrácen na účet, ale použila jsem ho na úhradu pojištění za rok 2008. Musím tento přeplatek zdanit nebo ne?