Re: přehled SP
V ř.25 uvedete počet měsíců,kdy jste považován za OSVČ,což je u vás 9.V ř. 25a uvedete jen měsíce,kdy jste podnikal(bez měsíců marodění).Od toho se odvíjí vyměřovací základ,který je snížen o 5390 za každý měsíc,kdy jste marodil.Vyměřovací základ za 9 měsíců je 48.510 mínus 5390 za každý promaroděný měsíc- celý.
Pokud je to složité,napiště mi příjmy a výdaje,měsíce marodění a já vám to hodím do stroje.A ty 3 měsíce jste dělal co?
3 měsíce (leden - 20.4.2008) jsem měl přerušný podnikání a byl jsem hlášen na úřadu práce. 1 celý měsíc v kuse jsem byl nemocný, půlky se pak nepočítají, že. Uřízl jsem si prsty o sekačku (a to dělám téměř každý den s motorovou pilou v lese).... Já asi zvládnu spočítat čísla,ale ty měsíce, co kam psát jak do ZP tak do SP, to je děs. Příjmy po odpočtu výdajů mám 99 059,- Kč.
Pane Borku,zdravím,pokusím se o vysvětlení,jen mi chybí ještě informace,kdy jste vlastně marodil,zda v době podnikání,nebo v době,kdy jste byl na ÚP.Předpokládám,že jste marodil v době podnikání.
OSSZ: ř. 25 - 9 měsíců
ř.25a- 8 měsíců,vypočtený vyměřovací základ vyjde stejně ať je tam 8 nebo 9 měsíců což je 49.530.-Kč(je vyšší jak minimální za 9 měsíců - 48.510.-Kč)takže se ten měsíc marodění nemůže odpočítat částkou5.390.-Kč).Pojistné vám vyjde 14.661.-Kč a zálohy pro rok 2009 1.720Kč.
ZP: ř.4 - 9.ř.5-9,ř.6-8,vyměř. základ vyjde 86.240,pojistné 11.643.-Kč,zálohy 1.590.-Kč.ZP musíte doložit potvrzení o nemoci,které vám vystaví OSSZ.(někde stačí o ofocené nesch.+usch.)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 3. 2009 20:50
Dobrý den, podnikal jsem 9 měsíců, 3 jsem měl přerušené podnikání. Co mám vyplnit do řádku 28. Snížený vyměřovací základ a mám napsat jen 9 měsíců podnikání? Děkuji Borek.