Re: Odpočet na dítě.
Tak že do tabulky č. 2 na straně 3 vyplníte údaje o dětech žijících v domácnosti.Tím fakticky toto má váhu jako čestné prohlášení, že tomu tak je.Rodný list , tedy kopii ,jsem k dańovému přiznání nikdy nedávala. V případě nejasností by si to FÚ vyžádal doložit. Jenom doufám, že vás přítelkyně také uvádí v případných žádostech o dávky státní soc. podpory jako společně posuzovanou osobu pro nárok na jejich výplatu.
Já jsem si to myslela a proto jsem se ptala , jestli to chcete vědět pro zaměstnavatele nebo si budete podávat přiznání k dani. Jestli nikdo neuplatňoval za rok 2008, tak to by jste ještě v přiznání mohl stihnout uplatnit i za rok 2008.Jestli jste tedy po celý rok měli společnou domácnost.
Pokud dítě neuplatňovala v celém roce 2008 přítelkyně a celý rok jste vedli společnou domácnost, tak můžete zvýhodnění na to své dítě dát do svého daňového přiznání za rok 2008. To jste mohl i za prosinec 2007, protože dítě může být uplatněno již za měsíc, ve kterém se narodilo. Podmínkou je společná domácnost s tím dítětem (což většinou znamená i s matkou dítěte). Bydliště není totéž co společná domácnost. Nahlášený trvalý pobyt můžete mít každý jinde, ale vést společnou domácnost můžete - znamená to společné uhrazování nákladů na domácnost. Pomůcka je i tato: pokud je nebo byla ona nahlášena na úřadě jako samoživitelka a např. k žádosti o přídavky nebo jiné dávky nedokládala Váš příjem, tak jste společnou domácnost nevedli a Vy tudíž za to období nemůžete uplatnit zvýhodnění na dítě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 3. 2009 18:18
Mám 1 roční dítě s přítelkyní se kterou žijeme ve společné domácnosti již několik let. V roce 2008 zde ještě neměla trvalé bydliště. V rodném listě dítěte sem uveden jako otec a tudiž dítě nese i mé přijmení. Zajimalo by mne jakým způsobem mohu uplatnit nárok na odpočet z daní a co vše k tomu potřebuji doložit.