Sdružení-leasing auta

• (neregistrovaný)

15. 3. 2009 19:10

Mohl by mě někdo poradit? Sdružení 3 fyz.osob,jeden z nich koupil os.auto na lesing.Auto užívají i ostatní členové sdružení.Ze společných peněz se hradí PHM,drobné opravy,le. splátky. Jde mi o to,jak s akontací. Mám jí poměrnou částí rozučtovat mezi všechny členy sdružení nebo jen tomu, na koho je leasing napsaný. Nějak jsem se do to zamotala.
    Děkuji Eisenhammerová

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 3. 2009 8:20

Vláďa (neregistrovaný)

Re: sdružení-leasing auta
      Vzhledem k tomu, že budoucím vlastníkem bude 1.člen sdružení, auto nebude po skončení leasingu ve spoluvlastnicví účastníků sdružení, náklady hrazené leasingové společnosti jsou jen toho, kdo bude vlastníkem automobilu.

• 18. 3. 2009 16:26

Helena Eis. (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď. Myslíte tedy,že splátky se mohou hradit ze společných peněz a akontaci dát jen tomu jednomu? Dozvěděla jsem se,ale od něho,že na tu akontaci dali peníze ze společné kasy?
      Helena

• 18. 3. 2009 18:25

Vláďa (neregistrovaný)

Ja jsem toho názoru, že ne. Jsem si ale vědom, že někdo zastává názor, že "lze uplatnit". Došel jsem k tomuto názoru: "není-li smluvně podložené, že po skončení leasingu přechází spoluvlastnictví na účastníky sdružení, jsou výdaje spojené s leasingem jen toho účastníka sdružení, který se stane po skončení leasingu vlastníkem auta. Ostatní účastníci sdružení si mohou uplatňovat výdej za spotřebované hmoty a běžnou údržbu."

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).