Re: pomoc!! kurzový rozdíl
receno vam to bylo dobre. jak v danove evidenci uctujete vystaveni faktury? danova evidence je preci jen o penezich. tj. vystavite fakturu dennim kurzem. to je tak akorat tak dobry na sledovani obratu pro spadnuti do dph. no a na ucet vam prijdou nejaky uuuuplne jiny penize. uctujete preci pouze ty penize co vam prijdou do banky jako daneny prijem. hm?
tak teda vystavím FA denním kurzen po zaplacení do banky zaúčtuju kurz rozdíl. to chápu, ale vždyť mám na konci měsíce k 31.dni jinou částku v bance a jinou v PD samozřejmě když to přepočtu kurzem k 31.dni!!!
jsem dutá co??? Daňová mi řekla ať ty rozdíly k 31.dni každého měsíce vyhodim, ale teď mám k 31.12.2008 v PD na eur účtě 60000 a v bance jen 53EUR?????
porad si asi nerozumime. nebudete uctovat zadny kurzovy rodil. to vystaveni FA je jen jak bych to rekl. ;o) orientacni?
fa c.1 5.1.2008 53eur x 22 = 1166,- tuto castku nikam neuctujete. tu si pouze sepisujete treba nekam do sesitu a hlidate, aby jste neprekrocil 1.000.000,-. pak by jste musel se prihlasit na DPH.
uctujete az v momente, kdy vam prijde vypis ci vam fakturu zaplati hotove. tj. plati mi 30.1.2008 a na ucet mi prijde 1200,- protoze ho mam vedeny v CZK. tj. zacutuju 1200 do trzeb a konec. kdyz mam ucet v EUR tak mi prijde 53 eur x kurz v den co mi to prislo na ucet dam do trzeb a konec. nijak to s fa vydanou neporovnavam.
máte trpělivost díky.
já jsem to účtovala tak, že jsem převedla vystavenou FA ze záv a pohl. do PD když mi přišly peníze na CZK účet a dorovnala jsem to tím kurz. rozdílem, tím pádem mi to sedí dle banky. To mám snad dobře, ne???
Ale tím jak účtuji denním kurzem, tak mi na konci měsíce vyjde vždy kurz rozdíl, dobře budu dělat že ho nevidím, ale na konci roku mám na účtě jen 25EUR a v PD v CZK 60000,- to je přeci blbost.
;o) to bude asi kamen urazu. hned prvni prispevek byl. VEDU DANOVOU EVIDENCI. tj. kam prevadite vystavenou FA do PD? to neni snad danova evidence. danova evidence se vyznacuje tim, ze se uctuje POUZE o penezich. tj. zapis do pokladniho deniku se deje pouze tehdy pokud jste na bankovnim uctu penize prijala ci vydala a pokud jste v pokladne vydala ci prijala penize. jiny zapis do pokladniho deniku NENI.
uz jsem to asi pochopil. ;o)
mate nejaky program, ktery vam vystavuje FA. kdyz vam prijdou penize, tak si date v programu uhradit fa, tim se vam to dostane do PD, ale resite rozdil mezi Fa a uhradou. ;o)
program nevidim ani neznam a tak nadhodim jak bych to asi delal ja.
FA po prepoctu 2000,-
prijde mi 2500,- tj. dam 2000 tim vasim prevodem do trzeb a k tomu jeste 500 taky do trzeb - napr. s textem platba fa c. ...
ja to jinak uctuju jednou castkou 2500 do trzeb. vy by jste to mela zauctovany ve dvou castkach. zadny kurzovy rozdil. proste trzba.
FA po prepoctu 2000,-
prijde mi 1800,-. tj. prevedu dle vaseho 2000 do trzeb a nauctuju druhym zapisem -200 do trzeb.
díky moc!!!
účtoval byste to stejně jako já akorád já to nazvu kurzovým rozdílem, ale dám to jako daňový výdaj nebo příjem, takže by to mělo projít, ne????
no a na konci roku mi přece musí sedět peníze s bankami, tak si myslím, že bych měla přepočítat k 31.12.2008 a rozdíl zaúčtovat jako nedaňový rozdíl.
No a od 1.1. začnu znova. Stejně si myslím, že matematicky bych měla každý měsíc srovnat dle přepočtu EUR účet, já to srovnávala, ale chyba byla v tom, že jsem to dávala jako daňový rozdíl a on je to nedaňový. Takhle bych neměla kontrolu jestli jsem v tom měsíci vše zaúčtovala dobře.
díky za váš čas
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 3. 2009 9:10
Zdravím, prosím o radu!!!!
Vedu daňovou evidenci a mám dotaz. Účtuji dením kurzem, takže mi při vystavení FA a následným zaplacením do banky vzniká kurzový rozdíl, ten zaúčtuji jako zisk či ztrátu. Ale na konci měsíce k 31.dni opět vznikne kurz rozdíl???? Opět srovnám ztrátou či ziskem?????
Bylo mi řečeno, že v daňové evidenci se to nedělá, ale pak mi v PD nesedí částka k 31.dni v měsíci.
Díky za radu Janda