Re: Záohy na vyplacení podílů
No to si nemyslím, to není vyplacený podíl fyzické osobě, ale 90% společníkovi s.r.o. a ještě je to jeho matka, takže toto je osvobozené. To vím určitě, jen jsem nenašla nikde, kde je psáno, že je zakázané poskytovat na to zálohy.
Já o žádné Fo nemluvím, ale právě o společníkovi s.r.o.
Přečtěte si Zákon č. 586/1992 Ab. o daních z příjmů, § 36, odst. 2, písm. b - a tam je uvedeno, že pokud si společníci (klidně i jeden) vyplácí podíl ze zisku, je tento daněn zvláštní sazbou (15% srážkové daně). Nevím co s tím má co dělat společníkova matka???? Jak jste tedy přišla na to , že je to osvobozeno a ještě píšete, že to víte určitě? Dle jakého § a zákona? A zálohy se opravdu dávat nesmějí. My jste stejnou situaci řešeli půjčkou společníkovi a on ji pak z vyplaceného podílu (PO ZDANĚNÍ) vrátil
Já o žádné Fo nemluvím, ale právě o společníkovi
>>s.r.o.
>>Přečtěte si Zákon č. 586/1992 Ab. o daních z příjmů,
>>§
>>36, odst. 2, písm. b - a tam je uvedeno, že pokud si
>>společníci (klidně i jeden) vyplácí podíl ze zisku,
>>je
>>tento daněn zvláštní sazbou (15% srážkové daně).
>>Nevím
>>co s tím má co dělat společníkova matka???? Jak jste
>>tedy přišla na to , že je to osvobozeno a ještě
>>píšete,
>>že to víte určitě? Dle jakého § a zákona? A zálohy se
>>opravdu dávat nesmějí. My jste stejnou situaci řešeli
>>půjčkou společníkovi a on ji pak z vyplaceného podílu
>>(PO ZDANĚNÍ) vrátil
>
>Teď jsme z toho už fakt blázen. Osvobozeno dle § 19
>odst. 1 písmeno ze)
>Nezlobte se, ale já jsem z toho už fakt blázen.
to se ale týká daně právnické osoby (tedy firmy).
Až po tomto zdanění vám vyjde hospodářský výsledek s.r.o. zisk (nebo ztráta). V případě zisku rozhodne valná hromada o jeho rozdělení : uhradí případnou ztrátu minulých let, vytvoří povinný refervní fond, může vytvořit jiný fond (např. sociálních potřeb), část si může rozdělit jako zisk společníků a taky může část nechat jako nerozdělený zisk a o jeho rozdělení rozhodnout dodatečně.
Pokud se valná hromada rozhodne vyplatit podíly na zisku společníkům, pak tuto částku MUSÍ danit dle (§ 36, odst. 2, písm b), tuto daň musí společnost odvést FÚ v měsíci následujícím po vyplacení podílu. Pokud je rozhodnuto, že bude podíl vyplacen později, musí být daň odvedena nejpozději do 3 měsíců od rozhodnutí valné hromady. (příklad: VH v lednu, podíly budou vyplaceny v červenci, daň uhradit nejpozději v dubnu)
už tomu rozumíte?
Mě příjde, že už nerozumím ničemu :o)) Já mluvím o právnické osobě. Jsme s.r.o., kterou vlastní mateřská firma tzn. že má 100% vlastníkem a ten společník je s.r.o. a my chceme vyplatit dle rozhodnutí VH podíly na zisku už zdaněné v předchozích letech daní z příjmů PO.
Jinak já tomu rozumím, jak to je s tou srážkovou daní, to chápu. Ale finančí ředitel tvrdí, že PO která vyplácí podíly PO a ještě k tomu dcera vyplácí podíly matce, tak je to osvobozené. Jen se snažím, najít něco, kde si to potvrdím a zatím jsem z toho blázen.
Moc ale děkuji za vysvětlení.
aha, vy jste ale původně psala o vypacení podílu jedinému společníkovi s.r.o. Já pochopila společníka jako osobu (proto jsem nevěděla o jaké matce mluvíte). Pokud je tím společníkem - dceřinná společnost, tak se omlouvám, za dlouhou zavádějící diskusi. Pak je to dle §, kteý jste uvedla vy.
>>>>odst. 1 písmeno ze)
>>>>Nezlobte se, ale já jsem z toho už fakt blázen.
>aha, vy jste ale původně psala o vypacení podílu
>jedinému společníkovi s.r.o. Já pochopila společníka jako
>osobu (proto jsem nevěděla o jaké matce mluvíte). Pokud
>je tím společníkem - dceřinná společnost, tak se
>omlouvám, za dlouhou zavádějící diskusi. Pak je to dle §,
>kteý jste uvedla vy.
Nic se neděje, já to asi blbě napsala, ale moc děkuji za vysvětlení, bude se určitě hodit pro další případné zkutečnosti, které mohou nastat.
Děkuji a přeji příjemný den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 3. 2009 18:28
Zdravím,
dočetla jsem se, že pokud chci vyplatit zálohu na podíly ze zisku - není to možné, je to zakázané.
Platí to i pro s.r.o. která vyplacá svému jedinému společníkovi s.r.o., je zde osvobození od daně z příjmu, tak nevidím logiku, proč by se nemohla vyplácet tyto zálohy. Nemohu to nikde najít, kde bych si přečetla že je to zakázané. Nevíte náhodou, kde hledat?
Děkuji