Re: pracovní úraz
Dobrý večer, to, zda se jedná o "pracovní úraz" vždy a pouze určuje zaměstnavatel.
Platí tedy, že když pracovník na dotaz lékaře, "zda se mu úraz stal v zaměstnání" odpoví "ano" a lékař zaškrtne okénko na neschopence, vůbec to neznamená, že se opravdu jedná o pracovní úraz. To je výhradně v pravomoci zaměstnavatele.
Pokud tedy s vámi zaměstnavatel sepsal formulář Záznam o úrazu, je to úraz pracovní. Ale pozor, při sepisování záznamu se na formuláři mělo objevit, zda postižený zaměstnanec "něco" porušil, tedy nějaký předpis BOZP. Pokud je tam že ano, musí pak po ukončení Vaší neschopnosti ještě zaměstnavatel "vyhodnotit" v jakém rozsahu jste předpisy BOZP porušil. V tomto duchu je Vám pak provedena celková úhrada za PÚ. Když určí, že jste se na úrazovém ději podílel třeba 30%, o tuto část Vám bude krácen doplatek do čisté mzdy, bolestné, škoda na Vašem majetku (byla-li ve formuláři uvedena) a i účelně vynaložené náklady na léčení.
Závěrem pak tolik, že pokud s rozhodnutím zaměstnavatele nebudete souhlasit, musíte se obrátit na soud, nikdo jiný totiž nemůže zvrátit rozhodnutí zaměstnavatele.
Snad jsem Vám trochu pomohl.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 3. 2009 16:42
Dobrý den,chtěl bych se zeptat, kdo určuje zda se jedná o pracovní úraz. Zaměstnavatel nebo lékař? V práci mi ruplo v zádech a již jsem 2 měsíce na nemocenské,navštěvuji rehabilitace. Lékařka mi řekla, že se toto nedá uznat jako pracovní úraz,avšak zaměstnavatel se mnou protokol o pracovním úrazu sepsal.