Re: PHM u veřejné obchodní společnosti
Jenom mne mate, že jim to prý takhle poradila daňová poradkyně, akorát sepsali tu smlouvu o užívání vozidla. Pořád uvažuji, jestli není někde nějaký háček. Je to nový klient, tak zase nechci hned strašit, nebo udělat botu. A nikde nic k tomu nemůžu najít.
Pokud to mají od ni písemně, tak by v případě problému to mohli po ni uplatnit jako škodu, ale já bych se zkusila poptat u kontrolorů na Fú, zpravidla řeknou svůj názor, ikdyž nezávazně, protože každý kontrolor vše řeší po svém.
Písemně určitě nic nemají. Jestli si chtějí uplatňovat DPH z benzínu, tak ji maximálně můžu poradit, ať to auto společnosti pronajme. Ale opravy tam nedostane tak jako tak. Z hlediska daně z příjmů je ale určitě výhodnější platit si náhrady.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 3. 2009 17:38
Nová klientka mi přišla s tím, že v minulých letech si uplatňovali v nákladech PHM i opravy (a odečítali si DPH) z auta, které vlastní společník. Vos jej v majetku nemá. Případ řešili tak, že sepsali smlouvu o užívání vozidla véoeskou. Dle mého je to špatně. Vozidlo není v obchodním majetku v.o.s. - nelze tedy uplatňovat skutečné výdaje na benzín a opravy. Mohly by se platit cestovní náhrady. Jaký na to máte názor vy? Velké zkušenosti s účtováním VOS nemám, proto se ptám.