Re: Doklady z prosince 08 do ledna 09?
Je to nový zákon, protože ještě loni jsme museli podávat v takových případech dodatečná přiznání.
Takže, jestli to chápu dobře, když budu mít doklad např. z 1.12.2008 na 119 Kč včetně 19% DPH, dám 100 Kč do nákladů 2008 a 19 Kč DPH si můžu uplatnit v lednu 2009? A co když mám doklad např. z 18.3.2009? Můžu si ho uplatnit třeba až v prosinci? Na finančním úřadě mi řekli, že si můžeme uplatnit doklady maximálně půl roku staré, tzn., že např. dubnový doklad můžu uplatnit maximálně do října.
Jinak si taky myslím, že je to nový zákon nebo že je to v něm aspoň nově uvedeno bez návaznosti na cokoliv jiného přednostního, jinak by to lektor neříkal, kdyby to každý už 3 roky znal. Vykládal to právě jaksi zmateně, tak si nejsem jistá, jestli jsem tomu porozuměla správně.
Docela by mě zajímalo, kdo přednášel. V rámci roku nikdy nebyl problém s uplatněním Doklad z 18.3.09 můžete uplatnit v prosinci 2009. Problémy byly jen u dokladů přecházejích z roku na rok a i to už je vyjasněno. Pouze u používaní koeficientu je nutné se dodatečným vracet do akt. roku, ale ne do měsíce.
To o tom půlroce mi řekli na finančním úřadě a bylo to tady ve firmě zažité ještě než jsem sem nastoupila. Koeficient nepoužíváme. Ještě se na to na FÚ pro jistotu znovu zeptám, protože podle toho, co tady všichni píšete, mi tvrdili 3 roky něco, co v zákoně vůbec není.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 3. 2009 8:25
Včera jsem byla na školení o DPH a tam nám pan lektor tvrdil, že když v lednu 2009 přijde faktura, která spadá do prosince 2008, nemusíme podávat dodatečné přiznání, ale můžeme ji dát do přiznání za leden 2009. Prý je to tak podle nového zákona od 1.1.09. Je to pravda? Čtvrtletní plátci si to prý mohou dát i do února a března.
Jaký na to máte názor? Díky.