Daň z př. FO. - Výpověď, nemoc, mateřská

• (neregistrovaný)

18. 3. 2009 15:04

Dobrý den,

prosím o radu. Každý rok si dělám sama daňové přiznání fyz. osob. Koncem roku 2007 jsem dostala výpověď a šla na pracovní úřad. V ochranné lhůtě jsem onemocněla a byla na rizikovém těhotenství až do mateřské. Za rok 2008 jsem tedy do května byla na neschopence, v evidenci pracovního úřadu, ale nemocenskou i příspěvek při mateřství mi stále vyplácel původní zaměstnavatel. Jak to nyní budu mít s daňovým přiznáním? Příjmy žádné nemám, tak na finanční úřad dám jen nějaké čestné prohlášení místo daňového přiznání?

Děkuji.

Hanka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 3. 2009 16:19

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: Daň z př. FO. - Výpověď, nemoc, mate
      Nejste-li OSVČ, tak není důvod. Neměla jste zdanit.příjem jako zaměstnanec nejste povinna podávat DP.

• 18. 3. 2009 19:02

Hanka1 (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď, ještě bych měla jeden dotaz, jestli byste mi prosím neporadila.

Manžel pracuje na plný úvazek a ještě bokem na zkrácený, kde si vydělá asi 3 tis. měsíčně. Jelikož se z takhle malého příjmu neodvádí zálohy na daň z příjmu, tak mu ani účetní nevystavila ke konci roku potvrzení příjmů. Mě by ale zajímalo, jestli se tento příjem nemá započítst v daňovém přiznání do příjmu z plného úvazku a tím pádem dodanit? Nebo je to osvobozené?

• 19. 3. 2009 7:42

Líba (neregistrovaný)

Tam, kde nemá podepsané prohlášení je do 5000,- měsíčně daň srážková, která už je konečná a nikde se nevyúčtovává. Pokud neměl ani v jednom měsíci víc než 5000,-, nemusí ani podávat daňové přiznání a mohl požádat zaměstnavatele o roční zúčtování daní.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).