Re: Životní pojištení.
Předpokládám, že předchozí dotaz byl od Vás a v tomto dotazu se zmiňujete, že jste v únoru 09 dostal na vyúčtování daní částku 3735,00 Kč. V této vrácené dani Vaše paní účetní určitě odečetla od Vašeho základu daně i životní pojištění. To co Vám řekli v pojišťovně není až tak úplně pravda, nemůžete říct, že dostanete zpátky 15% ze zaplaceného pojistného.
>Předpokládám, že předchozí dotaz byl od Vás a v tomto
>dotazu se zmiňujete, že jste v únoru 09 dostal na
>vyúčtování daní částku 3735,00 Kč. V této vrácené dani
>Vaše paní účetní určitě odečetla od Vašeho základu daně i
>životní pojištění. To co Vám řekli v pojišťovně neníTo co Vám řekli v pojišťovně není
>až tak úplně pravda, nemůžete říct, že dostanete zpátky
>15% ze zaplaceného pojistného.
...
Ano byl to můj dotaz.:-)
Ja jen vím že jak jsem byl v účtárně zhruba v polovině ledna tak mi ukázala že mi roční zůčtování bude dělat 3500 kč,nebo tak nějak,už přesně nevím.To znamená že uleva na dani z životního pojištění by byla zhruba 235 korun?To snad ne!Bylo mi zcela jasně řečeno v pojištovně že z každé 1000 koruny z životního pojištění které mám (max.však 12000Kč.) mi bude 150 kč vráceno na dani.Tedy z 11 000 kč to je 1650 kč.tak mi to bylo řečeno a s tím jsem si tu pojistku uzavíral.Nemohla se tedy účetní splest?A to roční zůčtování daně a úleva na dani se ještě daní nebo to už je v čistém?
Napsal jste:(To co Vám řekli v pojišťovně není
>až tak úplně pravda, nemůžete říct, že dostanete zpátky
>15% ze zaplaceného pojistného.)
A jaká je tedy pravda?Děkuji...
Aby jste to celé správně pochopil, uvedu Vám jak se vrácení daně počítá.
Úhrn příjmů (hrubá mzda za celý rok 08) + pojistné = základ daně - nezdanitelné částky (tj. životní pojištění, penzijní pojištění, úroky z úvěru atd.) = ZÁKLAD DANĚ (z této částky se vypočte 15% daň)
- sleva na dani ( základní sleva na poplatníka je 24840,00 Kč) = daň po slevě - úhrn sražených záloh = přeplatek nebo nedoplatek na dani
Příklad: Za rok byla hrubá mzda 250000,00 Kč, na pojistném se zaplatilo 87500,00 Kč, na zálohách bylo na daň sraženo 21000,00 Kč, uplatňuji na penzijním pojištění 12000,00 Kč.
250000+87500=337500 - 11000= 326500 z toho 15% = 48975 - 24840 = 24135,00 Kč - 21000 = 3135,00 Kč.
Takže vidíte, že nebude vráceno 15% z 12000 tož je 1800,00 Kč.
Hodně záleží kolik jste zaplatil zálohy na daň a nezdanitelné částky se odečítají ze základu daně, z kterého se teprve počítá daň.
..........
Tak to už je na mě moc složité,v tom se vůbec nevyznám.
Ale pokud tomu je tak jak píšete ,tak mě pojištovna pěkně podrazila,protože jsem se na to ještě několikrat ptal a bylo mi několikrát řečeno že pokud dám ročně na životní pojištění 12000 kč tak uleva na dani bude 1800 kč!No nic zejtra se zajdu zeptat účetní jak to tedy je...Kolik bylo roční zúčtování daně za to jak jsem byl dlouho nemocný a kolik jsem dostal ulevu na daňi z toho mojeho životního pojištění.To tam účetní ve firmě rozepsané mít musí ne?
Takhle ona to tam rozepsané nemá. Ale může se kouknout ( a to můžete udělat i vy teď doma, kolik jste za ty měsíce, co jste pracoval, zaplatil na daních. Obávám se, že jste byl příliš dlouho nemocný (pokud se pamatuji, tak asi od února do října?) na to, abyste vůbec měl slevu na dani ze životní pojistky. To byste totiž musel zaplatit za ty zbývající měsíce, co jste pracoval, na daních zhruba 16 tisíc +-)Účetní vám může při ročním zúčtování vrátit na daních pouze to, co jste na daních zaplatil. Když byste pracoval celý rok a zaplatil na daních aspoň 1800, pak by vám je za tu životku vrátili.
..........................
Takže jinými slovy.Pokud budu celý rok pracovat tak těch 1800 kč z té životní pojistky dostanu jo?
A když si to tedy můžu spočitat co jsem zaplatil na daních za odpracované měsice v minulem roce ,tak se počítá co?Položka na výplatní pasce pojištění a daně? Nebo Záloha daně měs.?A musel bych tedy na daních za minulý rok zapaltit alespon 16000 kč aby mi celých 1800kč za životní pojištění vratili ,je to tak?
I když budete celý rok pracovat, tak to ještě neznamená, že těch 1800 dostanete zpět. Záleží na tom, kolik si za ten rok vyděláte a kolik Vám bude v průběhu roku sraženo daní.
Dá se říct, že když si za celý rok vyděláte hrubého aspoň 132600 Kč, tak se Vám těch 1800 vrátí (pokud na životním zaplatíte 12000). Tento výpočet ale platí pro letošek, v příštím roce to asi zas bude jinak se zdaňováním.
...............
No já jsem si za minulý rok vydělal 51998 kč hrubého.Zbytek roku jsem měl nemocenskou.Takže tady je asi jasné proč jsem ulevu na daních za minulý rok za životní pojištění nedostal že?
Takže pokud si vydělám za kalendářní rok minimálně 132600 kč hrubého tak pokud zaplatím na životní pojištění 12000kč tak těch 1800 kč bych mohl dostat zpět jo?Samozřejmě beru v potaz to že se to zdanování příštzí rok asi změní...
Někdy větší, jindy menší, ale hlavně se vždycky rozhodne, jak to přesně bude, až úplně na poslední chvíli. Nevíme, jaký vůbec bude způsob výpočtu, nevíme výši %, nevíme co se bude moci odečíst z daňového základu apod. Ono je třeba i něco v zákoně, jako že to bude od příštího roku platit a bác - v prosinci se zákon mění (to taky záleží na tom, která politická skupina vyhraje hlasování).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 3. 2009 15:59
Dobrý den.Potřebuji poradit.
Mám uzavřené životní pojištění (Program danových úlev)u ING od 1.2 2008.Mohl jsem si tedy odečíst na daních 11000 kč za rok 2008.Přišel mi dopis z ING že ten dopis mám odevzdát mzdové učetní u nás v podniku a z daně si odečíst těch 11000 kč.Bylo mi řečeno v pojištovně,že z těch 11000 mi na dani v únoru vrátí 15% z těch 11 000 kč.Na výplatní pásce jsem měl tedy mít o 1650 kč více,pokud dobře počítám.Ale na výplatní pásce za únor tam žádný takový odečet nemám?Kde se stala chyba?Jak je to možné?Můžete poradit?
Děkuji Přema