Sleva na poplatníka

• (neregistrovaný)

18. 3. 2009 17:37

Dobrý den, prosím mzdové úč.Sleva na poplatníka se v RZ vyplácí (doplácí) v celé výši 24 840,- Kč pokud požádá za-nec posledního za-tele do 15.2.2009 o RZ.Uvedu příklad: pokud za-nec u mě požádá o RZ a má několik PP v tom roce,za které žádá o RZ musí mi doložit od všech předchozích za-telů výši příjmu a pokud pracoval celý rok (nebo byl na ÚP a prohlásil,že neměl žádný jiný příjem),tak mu celou slevu vyplatím já jako za-tel? Plete mě to,že to uplatňuje měsíčně u jiných za-telů a pak u posledního za-tele v celé výši.Ale asi se pletu a jemu se uplatní jenom rozdíl ne? Nejsem si jistá,dělám RZ poprvé.díky moc

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 3. 2009 17:44

L. (neregistrovaný)

Re: Sleva na poplatníka
      ano slevu na poplatníka mu dáte za celý rok, ze všech PP musí doložit příjmy. Případný přeplatek na dani, který Vám vyjde a který zaměstnanci vyplatíte, si odečtete ze záloh na daň z mezd - buď najednou (pokud budete mít tak vysoké zálohy) a nebo postupně v dalších měsících.

• 18. 3. 2009 17:49

aves (neregistrovaný)

a jak to tedy je,když si za-nec uplatňuje měsíčně u jiných za-telů a pak tedy znovu u mě. nedostane jen ten rozdíl? já asi dost dobře nechápu ten princip.

• 18. 3. 2009 20:09

Renata (neregistrovaný)

Ano, dostane jenom ten rozdíl. Daňové zálohy má už o slevu na popl. poníženy.

• 18. 3. 2009 21:12

Jiřka1 (neregistrovaný)

Princip je tento: v každém měsíci má nějakou hrubou mzdu a podle její výše vyjde daňový základ (tj. hrubá mzda povýšená o odvody zaměstnavatele). Daňový základ se zaokrouhlí na stovku nahoru a z něho se vypočítá 15% daň. Od ní se odečte měsíční sleva na poplatníka 2070 Kč a to co zbude, je daň po slevě, která se srazí ze mzdy.
      Po skočení roku se sečtou všechny nezakrouhlené daňové základy (tj. všechny hrubé mzdy povýšené o odvody zaměstnavatele) a součet se zaokrouhlí na stovku dolů. Z toho se vypočítá 15% daň. Od ní se odečte celoroční sleva na poplatníka 24840 Kč. To, co zbude je celoroční daň po slevě. Tato daň se porovná se součtem daní po slevě, které mu byly sráženy v průběhu roku. Rozdíl se mu vrátí.

• 19. 3. 2009 17:46

aves (neregistrovaný)

moc děkuji za vyčerpávající odpovědi. Jsem ponořená do daňovek a doufám,že se to snad naučím.člověk musí chápat spoustu souvislostí a mít na všechno čestné prohlášení, sledovat za-nce kdy nastupovali, kdo byl jejich předchozí za-tel, změny v průběhu roku,jestli žádají RZ nebo ne.teď je spousta pojistek (důch.život.) do toho nějaká sleva na studenta,v práci máme i odbory,ale nejhorší jsou asi maminy těchto za-nců,tam se obzvlášť musí dát pozor. nejjednoduší je snad dar - odběr krve :-))) ještě jednou moci děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).