Re: faktury v elektronické podobě?
Tak razitko byt nemusi ale podpis by mel byt. To ze nekdo posle fakturu mejlem bez elektronickeho podpisu neni povazovano za original. Email jako takovy neni akceptovan jako korespondence. Nema opodstatneni v zadnem zakone.
Nas auditor tvrdi, ze CEZ, RWE ma dojednano s FU ze danove doklady nebude v taklovych kvantech podepisovat kazdy zvlast, ale mam za to, ze je to jen vzajemna dohoda.
Podle mne to, ze Vam Vas partner chce nauctovat castku za to, ze danovy doklad vytiskne a za 10Kc posle postou je neopravnene. Pokud si chce uctovat 90Kc, mel by tot mit jiz v cene produktu. Vy nejste povinna mit email :-)
>>>>>Jeden náš dodavatel nám posílá faktury jen el.
>>>>>poštou.
>>>>>Napsal jsem mu, že faktury potřebujeme i fyzicky s
>>>>>podpisem a razítkem a odepsal mi:
>>>>>"Dobrý den,
>>>>>rád bych se tomuto vyhnul, protože v případě zaslání
>>>>>tištěné faktury vám
>>>>>bude účtováno vytištění a odeslání faktury ve výši
>>>>>90,- Kč.
>>>>>To, zda je faktura pozměněna se dá jednoduše
>>>>>zkontrolovat podle potvrzení
>>>>>objednávky, která je po obdržení vaší objednávky též
>>>>>zasláno elektronickou
>>>>>poštou. Též se zatím nenašel finanční úřad, který by
>>>>>naši fakturu zaslanou
>>>>>elektronickou poštou neakceptoval."
>>>>>Jsou tyto faktry opravdu akceptovány finančním
>>>>>úřadem?
>>>>>Rád bych si ověřil, zda si náš dodavatel jen
>>>>>neusnadňuje práci ...
>>>>>Díky za Vaše rady
>>>>dostáváme od řady firem faktury pouze el.poštou, je
>>>>to
>>>>v pořádku.
>>Nas auditor tvrdi, ze CEZ, RWE ma dojednano s FU ze
>>danove doklady nebude v taklovych kvantech
>>podepisovat
>>kazdy zvlast, ale mam za to, ze je to jen vzajemna
>>dohoda.
>>
>>Podle mne to, ze Vam Vas partner chce nauctovat
>>castku
>>za to, ze danovy doklad vytiskne a za 10Kc posle
>>postou je neopravnene. Pokud si chce uctovat 90Kc,
>>mel by
>>tot mit jiz v cene produktu. Vy nejste povinna mit
>>email :-)
>>
>
>== Email jako takovy neni akceptovan jako
>korespondence. Nema opodstatneni v zadnem zakone. == Např. v
>z. 3337/92 §17a/1 ano
Týká se datové schránky nikoliv danoveho dokladu na soukromy email ve formatu napr pdf.
ZDPH §26/4
Z c.227/200Sb
>
>K gtomuto ==>Tak razitko byt nemusi ale podpis by mel
>>byt.== snad není co dodávat. viz odpověď níže.
OK bez podpisu
Nechapu pane Vladimire co jste mel na mysli. 495/2004 je NV nikoliv Vyhlaska. Snad jsem pochopila ze jde o tento pravni predpis. Ten ale mluvi o "elektronickem podpisu" nikoliv o tom, ze mi prijde faktura v pdf:-(
Chapu, ze to urady akceptuji, ale akceptuji. Pokud firma bnechce aby ji nekdo zasilal danove doklady v pdf na jeho emilovou adresu s tim, ze neni podepsana elektronickym podpisem dle zakona o elektronickem podpisu, pak je v pravu.
pdf format neni elektronicky podpis.
A dik za opravu preklepu v cisle zakona. Mimochodem 3337/1992 taky neni ale pochopila jsem, ze slo o preklep;-)
Již zde byla diskuze o elektronických fakturách a fakturách zasílaných el. poštou. Porvěřte si názvosloví i formy zasílání. Fa (v pdf) se bžně zasílají elektronickou poštou (česky email?) a aby byla jistota kdo tak s elektr. podpisem. FÚ je akceptuje hlavně pokud souhlasí čísla příjmů a výdajů s předloženými dalšími doklady = objednávky, smlouvy, dod. listy, stav. deníky stazky a pod. O razítku a pospisu - také odkaz na vyhledávíní zde nna BC.
K čemu potřebujete podpis dodavatele a jeho razítko?
Jak už tady bylo opakovaně sděleno, podpis a razítko od dodavatele nevyžaduje žádný předpis. Navíc muří nohu tam mázne kdokoliv a Vy ani nemáte šanci ověřit, jestli je to oprávněná muří noha.
Velké společnosti razítko a podpis neuvádějí a samozřejmě nikoliv na základě nějaké dohody s FÚ, protože k takové dohodě nejsou FÚ oprávněny, ať si ten auditor zmíněný níže povídá co chce. Neuvádějí ho, protože znají české předpisy.
Faktury bez podpisu jsou samozřejmě akceptovány FÚ pokud mají náležitosti podle ZoÚ a ZDPH, mezi náležitosti razítko a podpis dodavatele samozřejmě nepatří.
Rozdíl mezi fakturou zaslanou emailem či doručenou Českou poštou (pokud se jí zásilka podaří doručit a neskončí v pytlích někde ve škarpě) či doručenou poštovním holubem fakt není.
P.S.
Pokud se bráníte elektronické komunikaci, která je samozřejmě levnější, rychlejí a spolehlivějšínež Česká pošta, pak nevím jak zvládnete datové schránky, které prý mají být spuštěny 1.7.2009. (Existují však značné obavy, že to Íčko nestihne :-)))
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 3. 2009 20:19
Jeden náš dodavatel nám posílá faktury jen el. poštou. Napsal jsem mu, že faktury potřebujeme i fyzicky s podpisem a razítkem a odepsal mi:
"Dobrý den,
rád bych se tomuto vyhnul, protože v případě zaslání tištěné faktury vám
bude účtováno vytištění a odeslání faktury ve výši 90,- Kč.
To, zda je faktura pozměněna se dá jednoduše zkontrolovat podle potvrzení
objednávky, která je po obdržení vaší objednávky též zasláno elektronickou
poštou. Též se zatím nenašel finanční úřad, který by naši fakturu zaslanou
elektronickou poštou neakceptoval."
Jsou tyto faktry opravdu akceptovány finančním úřadem? Rád bych si ověřil, zda si náš dodavatel jen neusnadňuje práci ...
Díky za Vaše rady