Re: výdaje - letenky, vízum
tak to doufám máte zaevidované letenky a vízum jako nedańový výdaj, jelikož se to netýká Vaší společnosti ale OSVČ a těm to nepřefakturováváte.... Pokud o tuto částku ponížíte Váš závazek vůči OSVC, tak by mě velice zajímalo, jak ten rozdíl vyrovnáváte - to Vám přece musí pořád zůstávatek nedoplatek u těchto faktur jak na straně Vás, tak na straně OSVČ... Já být Vámi, tak jim to přefakturovávám a je to nejlepší a nejsnažší cesta jak se vyhnout problémům s FÚ. Podle Vašeho dotazu nemáte s OSVČ žádnou smlouvu, ale to byste měli mít - smlouvu o dílo. Žádným interním předpisem se nezbavíte nedoplatku na faktuře a jsem zvědavá, jak budete toto obhajovat před FU... opravdu doporučuji vše přefakturovat a na nedoplatky provést zápočet
Re: výdaje - letenky, vízum
Děkuji za odpověď. špatně jsem se vyjádřila. Uvedu příklad:
OSVČ má dostat za práci 50.000,- Kč, letenka a vízum stojí 15.000,- Kč, vystaví nám fakturu na 35.000,- Kč a tu mu zaplatíme. Odečet letenky se nikde neprojeví a my to máme stále v nákladech, což je špatně.
Daň. poradce radil smlouvu, kde bude uvedeno, že tyto náklady se budou odečítat z faktury. Ale nevím jak přesně takovou smlouvu vytvořit.
Proto možná bude jednodušší přefakturace.
Nebo můžu přímo na fakturu uvést:
práce 50.000
letenka 15.000
doplatek 35.000
Budu to muset zřejmě opravit i zpětně, takže hledám nejjednodušší řešení.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 3. 2009 22:50
Dobrý večer, prosím o radu.
Jsme stavební firma, vedeme DE. Pro práci do Ruska jsme si najali živnostníky a za ně uhradili letenky a vízum.Nepřefakturovali jsme živnostníkům tyto náklady, při vyúčtování faktury dostanou o tu částku méně. Není to ovšem uvedeno nikde na faktuře. Je nutné uvádět na fa nebo stačí při případné kontrole říct, že částka je ponížena? Nebo je nutné mít nějaký vnitřní předpis či smlouvu mezi firmou a živnostníkem? Děkuji Sabina