Peněžitá pomoc v mateřství

• (neregistrovaný)

18. 3. 2009 23:39

Dobrý den,
    prosím o radu. Na OSSZ jsem nedostala jednoznačnou odpověď,proto se ptám jestli jste někdo řešil stejný problém. Nastoupila jsem na mateřskou dovolenou ze zaměstnání, ale součastně pracuji na živnostenský list. Ze živnosti nebudu pobírat peněžitou pomoc v mateřství,neboť jsem si dobrovolně neplatila nemocenské. Mohu tedy při pobírání peněžité pomoci v mateřství ze zaměstnání ŽL?
    Děkuji za rady
    Jana

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 3. 2009 23:54

Jiřka1 (neregistrovaný)

Re: peněžitá pomoc v mateřství
      Podle mě stále platí co platilo - můžete mít příjem z té činnosti, na základě které nepobíráte mateřské dávky. Čili z pracovního vztahu, na základě kterého budete pobírat mateřskou, příjmy mít nemůžete, z podnikání ano.

• 19. 3. 2009 1:13

Luc1 (neregistrovaný)

Tak to jsme na tom stejně, já nastupuji za 1,5 týdne a odpověď také neznám. Jsem uplně ve stejné situaci. Na OSSZ jsem dostala různé odpovědi, tak sama nevím, již jsem se zde na to poptávala "PPM a OSVČ"... Na internetu jsem se dočetla, že ano, ale není tam odkaz na žádný zákon, vyhlášku... Dobíhají mi zakázky a co s nimi?

• 20. 3. 2009 7:51

Jana V (neregistrovaný)

Dobrý den Luc1, ještě jsem zkusila poslat dotaz na posta@mpsv.cz, tak uvidíme, co odpoví. Ale je to síla, když ani na OSSZ nejsou schopni podat jednoznačnou odpověď. Jinak děkuji za příspěvky. Osobně si myslím, že podnikat můžeme

• 21. 3. 2009 0:41

Luc1 (neregistrovaný)

Dobrý den, pokud dostanete odpověď, můžete mi ji prosím poslat na luc.pet@seznam.cz, popř. to zde zveřejnit?
      Moc děkuji

• 25. 3. 2009 19:50

Jana V. (neregistrovaný)

Zveřejňuji odpověď od mpsv:
      k Vašim e-malovým dotazům sdělujeme:
      Podnikat při nástupu na mateřskou dovolenou ze zaměstnání můžete nadále a peněžitá pomoc v mateřství se Vám bude vyplácet nadále. Tato dávka by se podle § 16 zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, nevyplácela jen v případě, že byste nadále vykonávala práci nebo osobně vykonávala samostatnou výdělečnou činnost v té pojištěné činnosti, z níž tato dávka náleží, tj. nadále by byla vykonávána dosavadní práce v zaměstnání nebo by nadále byla vykonávána samostatná výdělečná činnost, pokud by dávka náležela z nemocenského pojištění osoby samostatně výdělečně činné (což však není Váš případ).
      Pokud jde o charakter samostatné výdělečné činnosti, považuje se podle § 9 odst. 6 písm. c) zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, samostatná výdělečná činnost za vedlejší mj. v těch kalendářních měsících, v nichž osoba samostatně výdělečně činná měla nárok na rodičovský příspěvek nebo na peněžitou pomoc v mateřství z nemocenského pojištění zaměstnanců. Vzhledem k tomu bude Vaše samostatná výdělečná činnost mít nadále charakter vedlejší činnosti, neboť budete pobírat peněžitou pomoc v mateřství ze zaměstnání.

S pozdravem

JUDr. Naděžda Břeská, v.r.
      ředitelka legislativního odboru

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).