Re: Náhrady nemoci
Pokud je uzavřena a podepsána dohoda o skončení PP k 10.3.2008, pak vyplácíte náhradu mzdy naposledy za tento den. Krácení není tak jednoduché, jak si to zam-tel představuje. Pokud ale k porušení léčebného režimu došlo (přišel v dobu mimo vycházky), pak bych zkusila zavolat na OSSZ, jakým způsobem by krátili oni. Nějaký zápis s výpovědmi svědků, kteří jej tam viděli v době, kdy neměl vycházky, bych určitě sepsala.
Re: Náhrady nemoci
Zuzko, já skutečně nechápu, že když se 10.3. dostavil s návrhem na skončení prac. poměru dohodou, jak jste mohla rozhodnout o tom, že na to nepřistoupíte. O tom mohl rozhodnout jedině zaměstnavatel a byl nesmysl na to nepřistoupit. Vždyť prac. poměr klidně mohl být ukončen dohodou dnem 10.3. a zaměstnavatel mu nemusel od toho dne vyplácet náhradu mzdy za nemoc.
A je pravda, že s velkou pravděpodobností on od toho dne už léčebný režim nedodržoval, jenže problém bude v tom, že zaměstnavatel by o tom musel mít nějaký zápis, že ho byl zkontrolovat a nenašel ho doma nebo že ho někde přistihl. To pak může rozhodnout o krácení celé náhrady, ne jen za zbytek dní. Ale v případě sporu s tím zaměstnancem to bude muset umět obhájit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 3. 2009 7:15
Zaměstnanec byl nemocný od 4.3. do 13.3.09, tj. méně než 14 KD, má tedy nárok na náhradu mzdy od zaměstnavatele. Jak mám prosím postupovat, když 10.3. nastoupil do práce ukončit PP dohodou (tvrdil, že nemoc má ukončenou 9.3. a neschopenku pošle - PP jsem neukončila, čekala jsem na neschopenku, ta přišla, ale s datem ukončení toho 13.3.). Zaměstnavatel mu chce pokrátit nebo vůbec nevyplatit náhradu pro porušení léčebného režimu PN, ale já vůbec nevím, jak můžu nebo nemůžu krátit, jestli za celou dobu nebo jen když přišel do práce? Mám psát nějaký zápis o porušení? Předem díky za všechny rady, ještě jsem se s tím nesetkala. Zuzka