Pronájem bytu § 9 - úrok z úvěru

• (neregistrovaný)

19. 3. 2009 8:45

Dobrý den,

mám následující dotaz. Pořídil jsem si družstevní byt na úvěr ze stavebního spoření a tento byt jsem dal do podnájmu, takže v něm nebydlím. Kdybych chtěl použít při zdanění příjmů skutečné výdaje (ne paušál 30%), je možné dát do skutečných výdajů zaplacené úroky z úvěru ze stavebního spoření, když v bytě nebydlím a dal jsem byt do podnájmu?

Velice děkuji za odpověď
    Mirek

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 3. 2009 8:55

dm (neregistrovaný)

Re: Pronájem bytu § 9 - úrok z úvěru
      Nevím jestli to není u družstevního bytu jiné, ale u bytu v Ov to tak kamarádce dělám, a protože jsem měla velké pochybnosti, ptala jsem se na úroky na školeních a ze všech stramn přišla odpověď - váhavé ano, úroky z úvěru na pořízení bytu jsou výdajem. Já měla pochybnosti proto, že myslím že kamarádka bude pronajímat byt jen nějakou dobu a potom tam bude bydlet, a úroky jsou největší zrovna teď, v podstatě se díky nim dostává v pronájmu stále do ztráty. A ve chvíli kdy by se mohla dostat do zisku, tam beztak začne bydlet a mám obavy, že se tehdy může přijít FU. A svých pocitech jsem kamarádku zpravila, riziko přijala.

• 19. 3. 2009 9:43

ales2 (neregistrovaný)

nechci vas strasit, ale zdrovna vcera mi volala pani, ktera dava odecita uroky z bytu, ktery pronajima. dela toto jiz 5 let. fu ji domeruje 3 roky zpet, ze to neni dobre. ptala se na muj nazor. rekl jsem ji jednoznacne ze odecitat uroky NESMI.
      pokud si otevrete zakon, tak tam je hovori o tom, ze uzivat k bydleni a uuuuplne na konci je napsano, ze NESMITE vyuzivat k podnikani. pronajem je podnikani. takze nesmite odecitat.
      kdyz s tim prislo za tou moji tazatelkou FU samo, tak se tak trosku obavam ze zdrovna to moje FU dostalo osvetu a zacina postupne domerovat pronajimatele co odecitaji. aby uz jste vedeli vsechno, tak se domerujou roky 2005,2006,2007 rok 2008 jeste ta moje nepodala, takze ten jeste napravi. pokud jste uplatnovali ztratu, tak se jde zpet myslim 7 let.

• 19. 3. 2009 9:54

ales2 (neregistrovaný)

zakon o danich z prijmu
      § 15 odst. 3
      - toto vse jiste splnujete, ale prectete si posledni odstavec.
      ".... ukoky jen z te casti, ktera neslouzi k podnikani." podilem. tj. pronajimate cele - podil 0,-
      pokud by jste v pulce bydleli a v pulku pronajimali, tak odecitate pulku uroku.
      ze zkusenosti. nespolehejte na to, ze reknete, ze pronajimate neco uplne jineho a z toho co odecitate uroky v tom bydlite. verte tomu ze alepson trosku aktivni urednik se dojde zeptat sousedu, ci zazvoni tam kde mate uroky a sousedi ci rovnou vas najemnik vas jiste napraska. s najemnikem se treba domluvite, ale verte, ze sousedi vas "podrzi". ;o) kor kdyz tak rejzujete z toho najmu a ten novy soused nevytira, chodi pozde domu, jezdi v noci vytahem, ...

• 19. 3. 2009 9:56

Mirek (neregistrovaný)

Děkuji za Vaši reakci,

u §15 vím, že je tam uvedeno, že není možné považovat za odpočitatelné položky úroky z úvěru ze stavebního spoření, když nemovitost pronajímám. Ale je tomu tak i v případě, že se budeme bavit o tom, jestli mohu zahrnout zaplacené úroky z úvěru ze stavebního spoření do skutečných výdajů vynaložených na dosažení, zajištění a udržení příjmů z pronájmu dle § 9?
      Té paní vytýkali, že zahrnula zaplacené úroky z úvěru do skutečných výdajů na dosažení, zajištění a udržení příjmů?

Děkuji za objasnění

>nechci vas strasit, ale zdrovna vcera mi volala pani,
      >ktera dava odecita uroky z bytu, ktery pronajima. dela
      >toto jiz 5 let. fu ji domeruje 3 roky zpet, ze to neni
      >dobre. ptala se na muj nazor. rekl jsem ji jednoznacne
      >ze odecitat uroky NESMI.
      >pokud si otevrete zakon, tak tam je hovori o tom, ze
      >uzivat k bydleni a uuuuplne na konci je napsano, ze
      >NESMITE vyuzivat k podnikani. pronajem je podnikani.
      >takze nesmite odecitat.
      >kdyz s tim prislo za tou moji tazatelkou FU samo, tak
      >se tak trosku obavam ze zdrovna to moje FU dostalo
      >osvetu a zacina postupne domerovat pronajimatele co
      >odecitaji. aby uz jste vedeli vsechno, tak se domerujou
      >roky 2005,2006,2007 rok 2008 jeste ta moje nepodala,
      >takze ten jeste napravi. pokud jste uplatnovali ztratu,
      >tak se jde zpet myslim 7 let.

• 19. 3. 2009 9:59

DM (neregistrovaný)

To je přesně ono, každý v první okamžik myslí na úroky z úvěru jako ODPOČITATELNOU položku ze základu daně. A my hovoříme o výdaji na dosažení a udržení příjmu. Takže jestli by mohl p. Aleš říct jestli si paní dávala úroky jako odpočitatelnou položku v daň. přiznání , nebo výdaj ?

• 19. 3. 2009 10:03

DM (neregistrovaný)

odpovím si sama , jedná-li se o § 15 odst. 3 potom jako odpočitatelná položka. Potom ať paní v rámci jednání na FU vytáhne úroky jako výdaj, myslím , že teď zákon připouští předložit další doklady , aspoň u DPH to jde.

• 19. 3. 2009 10:12

ales2 (neregistrovaný)

mluvim o §15 odst. 3. tj. ne vydaje na udrzeni prijmu. tak se me ptani tazala, tak jsem ji odpovedel, ze pokud pronajima a odecita uroky dle §15, tak nesmi. do vydaju si to dat muzete kdyz mate prokazatelne vydaje. tj. ne % z prijmu. pak bych v tom problem nevidel. ona mela najem, k tomu vydaje % a jeste uroky dle §15. to jsem ji rekl ze je spatne.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).