Dle § 4 odst. 1 písm a) zákona o dani silniční je poplatníkem osoba, která je zapsané v technickém průkazu vozidla.
Při změně poplatníka se postupuje dle 8 odst. 2 - původnímu poplatníkovi zanikne povinnost v měsíci předcházejícím změně poplatníka.
Ve vašem případě platíte daň do června a kupující od července.
Kdyby to stihl přepsat v červnu tak vy platíte daň do května a kupující od června :-)
Díky moc. Jsem trochu zmaten, jelikož jste to vzal z druhé strany - já nejsem prodávající, ale kupující.
Asi to chápu správně, ale zeptám se ještě jednou pro upřesnění. Auto koupím v Červnu, přihlásím ho na sebe až v Červenci. Silniční daň platím až za Červenec? Vykládám si to správně? Ještě jednou díky za Váš čas.
Ve vašem případě se nepoužije § 4 odst 1 písmena a), ale písmena b). Jelikož je původní provozovatel již odhlášen, poplatníkem daně jste vy jako uživatel vozidla a to již od června.
b) užívá vozidlo v jehož technickém průkazu je zapsána jako provozovatel osoba, která zemřela, zanikla nebo byla zrušena, anebo vozidlo, jehož držitel je odhlášen z registru vozidel.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 5. 2011 16:19
Dobrý den,
jaký je postup, pokud koupím automobil (nákladní nad 12 tun) např. 25. den v měsíci (např. 25. 6. 2011), podepíšu kupní smlouvu, prodávající vystaví fakturu, auto je na mě odhlášené (ojetina). Já však na sebe auto přepíšu až 1. den následujícího měsíce (např. 1. 7. 2011) a s autem začnu jezdit až od tohoto dne. Musím platit silniční daň za měsíc, ve kterém jsem auto koupil (ve vzorovém příkladu tj. červen)?
Díky.
Přeji hezký zbytek dne,
Lukáš