Hlavní navigace

Jak se bránit pokutám od zaměstnavatele?

  • (neregistrovaný)

    19. 3. 2009 14:25

    Mám dotaz: Můj otec pracuje u Dopravních podniků a dostal pokutu 500 Kč za to, že neotevíral přední dveře a jedna cestující mu prý dala peníze, ale šla dál do autobusu bez lístku, protože jí ho nedal.
    Přinesl potvrzení od techniků, že byla závada na dveřích a vysvětlil vedoucímu, že nikdo by bez lístku neodešel. Vedoucí uznal a pokutu tedy připsal na podnik. Jde o to, že chodí po MHD „tajný“ kontroloři a ti pak dávají hlášení na řidiče. Řidiči pak dostávají nemalé pokuty a nemají právo se bránit, protože firmě, která kontroly provádí, musí DP věřit a pokuty jim jsou strženy z platů. Mimochodem firma, která kontroluje je placena z pokut, ale i z našich peněz daň. poplatníků.
    Tentokráte otec vyšel bez pokuty, ale příště to nemusí vyjít a tak se ptám, zda se dá někde proti výši a důvodu pokuty bránit když vše je tajné a podnik neprověřuje, zda je to pravda a nikde není zápis, kde by například byl řidič po ukončení kontroly na to upozorněn a třeba by byl podepsán protokol.
    Můžete nám prosím poradit jak se bránit?

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 3. 2009 15:38

      pája

      Re: jak se bránit pokutám od zaměstnavat
      obecně:
      nevím, jak má otec postavenou PS, ale § 13 ZP odst.1 písm.f) praví, že zam-tel nesmí zam-ci za porušení povinností vyplývajících mu z pracovněprávního vztahu ukládat peněžité postihy ani je od něj požadovat. Porušování povinností musí zam-tel postihovat zákonným způsobem- krácení prémií, upozornění na možnost výpovědi, výpověď, ok.zrušení PP atd.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).