Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 3. 2009 14:53
Dobrý den,
prosím Vás o pomoc. Naši zákazníci v Rusku po nás chtějí vyrobit určité zařízení včetně projektu. Z toho důvodu tam jel v 10/08 náš pracovník a pracovník druhé firmy, která by nám případně zpracovala projekt k tomu zařízení.
My jsme jejich pracovníkovi dle dohody zaplatili letenku a oni nám teď dle dohody fakturují 50% vzniklých nákladů tj. polovinu jeho diet, vízum, pojištění a mzdových nákladů (mzdové náklady po dobu služební cesty a na přípravu na služební cestu).
Bohužel nám toto fakturují s českou DPH, ale já se domnívám, že se jedná o služby s místem plnění v Rusku, tj. bez české DPH - konzultační služby (§10/6c) ?
V roce 2008 jsem vše účtovala do nákladů tj. časově nerozlišuji, není jisté, jestli zakázku dostaneme, jeli to tam jen obhlédnout. Je můj postup správný nebo raději dát v 08 na 381?
Díky za pomoc.