Re: proplacená dovolená po ukončení PP?
Nerozumím poslední větě - co je provedeno při jakém převzetí firmy? Jinak - pokud zaměstnanec končí prac. poměr, je mu nevyčerpaná zbylá dovolená proplacena v posledním měsíci zaměstnání (tj. v prosinci). Pokud ji zaměstnavatel zapomněl proplatit, tak ji proplatí později, ale už pozor na zdanění, protože už neplatí jeho podepsané prohlášení, když už není zaměstnancem. Pokud ale není zaměstnancem nikde, tak zase může podepsat a může se uplatnit daňová sleva.
Poslední věta znamená, že jsem včera převzal firmu jako účetní, lednové mzdy jsou hotové. Zbytek je popsán výše, sociální a zdrav. je odvedeno /zdr.jen %/ , daň bez slevy. Může tedy podepsat prohláčení na leden, když nikde nepracuje. Píšete, že je to jinak v pořádku, ještě jsem se s tím nesetkal?!? Děkuji za radu.
Tak leden už je dávno pryč a pokud mu byla sražená daň bez slevy a zbytek vyplacen, tak teď podepsat zpětně může v případě, že neměl v lednu podepsané prohlášení u jiného zaměstnavatele. Vždyť už je březen, to byste musel antidatovat, ale lednové výplaty už máte zúčtované, ne? Kolik mu bylo zaplaceno hrubého za tu dovolenou a kolik činí částka stržené daně?
Jak výše píši převzal jsem firmu nyní, lednové mzdy jsou hotové, ale musel jsem si je zadat do svého programu, abych mohl udělat mzdy za únor, výše uvedenou věc, částka stržené daně činí 1035,-
domluvím se ze zaměstnavatelem, jak chce postupovat. Zjistil jsem, že ostatní zaměstnanci nemají podepsané prohlášení i když je vyplněné, pouze jim to nedaly podepsat na zač.roku a mzdová jim nezohlednila slevu na dani, je to škoda, aby měly menší mzdu, daně ještě nejsou odvedeny, tak to opravím, jsem lidumil.
nejsou zaplacené.
U těch ostatních zaměstnanců ano, těm to dejte podepsat a uveďte datum do 15.2.09 a pokud chcete mzdy přepočítat a čistou mzdu jim doplatit, tak to udělejte (jen podotýkám, že podepsání prohlášení má být starostí těch zaměstnanců, není povinnost účetní nosit jim to pod nos). Ale tady u toho zaměstnance, co už v prosinci skončil, tu mzdu nechejte jak je. Jednak nevíte, jestli v lednu nepodepsal někde jinde a jednak podle výše sražené daně vidím, že mu bylo hrubého na proplacené dovolené zúčtováno víc než 5000 Kč, takže mu byla sražena zálohová daň a tuto po skončení roku vyrovná. Vystavte mu potvrzení o zd. příjmech a on po skončení roku podá přiznání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 3. 2009 16:46
Je možné proplatit zaměstnanci dovolenou po ukončení PP
k 31.12.08, tzn. vykázat mzdu v lednu 2009 včetně všech odvodů, i když už není ve firmě zaměstnán? Nebo jak jinak postupovat, když už toto je provedeno při převzetí firmy v současné době?