Re: Cestovné versus pracovní doba
Na cesťáku se vyplňuje určená pracovní doba právě proto, aby se mohla posoudit cesta. Čas strávený na cestě v normální pracovní dobu se platí náhrada mzdy jako překážka na straně zaměstnavatele. Čas na cestě mimo běžnou pracovní dobu se neplatí, za to je jenom stravné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 3. 2009 8:38
Prosím radu: jaký údaj psát na cestovní příkaz před zahájením pracovní cesty co se týče "určená pracovní doba". Můj šéf se domnívá, že v případě, kdy pracovní cesta je o sobotě a neděli, potažmo mimo pracovní dobu, tak tento čas si může pracovník nárokovat jako presčas. Proto chce psát na cesťák do kolonky "určená pracovní doba" takový čas, který si myslí, že bude trvat jen to jednání, školení apod. Čas strávený (tedy vlastně i na cestě v dopravním prostředku) prý nelze počítat do časů strávených na služební cestě. Mě se to nezdá. Myslím si, že jsem na služební cestě už když vyrazím (v autě, vlaku apod-). Ale s těmi přesčas nevím (to jako, že když jsem na služebce např. 2 dny, tak bych si pak nárokovala přesčas i celou noc?). Děkuji všem. Katka