Re: OT příjem 10 000 tisíc
Nejsem odborník, teprve se v tom snažím zorientovat jako běžný občan. Podat daň. přiznání musíte, jedná se o příjem podle § 9. Text zákona najdete na této stránce, zhruba v poslední třetině:
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/dprij/cast1.aspx
Při výpočtu daně platí:
základ daně = příjmy mínus výdaje (buď skutečné, pokud si vedete evidenci v časovém sledu, nebo paušální ve výši 30% z příjmů)
Příklad:
příjmy = 45.000
skutečné výdaje = 10.000
paušální V = 13.500
ZD = 45.000 - 13.500= 31.500
z toho daň 15% = 4.725 Kč
Zajděte si na FÚ, možná Vám poradí přímo ta paní, ke které patříte podle začátečního písmena příjmení. Vlastně jim ušetříte práci, když byste to spolu zpracovali, protože kdyby tam bylo něco špatně, musí si Vás nějak sehnat, abyste to dal(a) do pořádku. Mně se vyplatilo předem zavolat a chtít přímo ji k telefonu - když o Vás ví předem, budou vstřícnější - aspoň taková je moje zkušenost na FÚ v Chomutově.
Když Vám vyjde z celkových příjmů (ne pouze za §9), že máte zaplatit daň, je splatná k 31.3.2009 - tak neváhejte a honem to běžte řešit, ať víte, na čem jste, případně lze domluvi na FÚ splátkový kalendář (si myslím).
Hodně zdaru!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 3. 2009 18:48
Mám příjem z pronájmu polí 10 000 tisíc,ročně a jsem duchodce musím podat dańové přiznání ,děkiji za radu.