Re: 0T Cestovné v neziskovce
Dobrý den, já teď právě zpracovávám vnitřní směrnice pro cestovní náhradu. Převzala jsem se letos účetnictví a zjistila jsem, že organizace vyplácela cestovné také 3,- Kč za 1 km. Vnitřní směrnice nebyly, smlouva o proplácení cestovného také ne. Takže dám do směrnice , že bude vyplácena náhrada 3,- Kč za 1 km , sepíše se s každým účastníkem smlouva o proplácení náhrady. 3,- Kč za 1 km se bude proplácet jen tomu, kdo si zaplatí členský příspěvek , sepíše se smlouva o proplácení, ofotím velký technický průkaz. Nevím jestli to bude správně, protože nikdo není zaměstnanec OS, ale pouze člen orgánu ( předseda, tajemník, hospodář ) nebo člen, který si zaplatil členský příspěvěk. Zákon čtu pořád dokola a vůbec z toho nejsem moudrá.
Pokud není zaměstnanec, nemůžete proplatit cestovní náhradu - ty jsou pouze podle zákoníku práce - a ten se vztahuje na pracovně-právní vztahy. Vyplácet cestovné můžete na základě nepojmenované smlouvy dle par. 51 OČZ, tam jak si určíte si určíte. Já do smlouvy dávám, že si musí zdanit každý sám daní z příjmů. Pokud to spadne do částky 20 tis. Kč - jako ostatní příjem, tak to dotyčný neřeší, pokud ano, tak daní.
Takže, pokud jsem to pochopila správně, tak bych mohla sepsat smlouvu o proplácení cestovních náhrad, kde uvedu 3,- Kč za 1km a nemusím se řídit ZP.Může být i 3,- Kč za 1 km. Musí se dokládat technický průkaz a cena PHM ? Právě pokud je úprava vnitřní směrnicí řídí se příjem pro nezaměstnance podle § 4. odst. 1, písm. K, avšak pro OS je nedaňový výdej.
ZP se řídit nemusíte, techničák a cenu PHM dokládat také nemusíte, ale cena by neměla být "mimo", musí to být kvalifikovaný odhad, který vychází z reálných dat - víte, že průměrná cena benzínu byla tolik a tolik, jakou spotřebu mají asi dotyční v techničáku - podíváte se (fotit nemusíte) a uděláte z toho pro sebe průměr. Můžete tam dát, že každým rokem i přepočtete či upřesníte podle situace na trhu ... atd.
podle mě par. 4- 1/k se na toto nevztahuje a také nevím, proč by to měl být pro OS nedaňový náklad - velmi pravděpodobně zajišťují nějaké akce, převáží věci, když si na to objednáte autodopravu nebo taxika - dám vám doklad, který si dáte normálně do účetnictví a do daní
Pavle, asi se z toho zblázním, ale najděte si stránky ČSTV, směrnice cestovného a tam je uvedeno, že směrnice je vypracována v souladu se stanoviskem MF ČR č.j. 15/99 366/2006 ze dne 15.1.2007 a náhrady podle této směrnice se považují za plnění OS ve smyslu § 4 odst. 1 písm. k) zákona č. 586/1992 Sb. o daních z příjmů. Dále je uvedeno, že cestovné v případě vyplácení zaměstnance je daňovým nákladem , v případě postupu nezaměstnanců tento výdej nelze realizovat jako daňový, ale lze jej započíst vůči členským příspěvkům, dotacím . Každý den se dozvídám jiné skutečnosti. Děkuji za odpověď.
Evko,
při čtení předpisů musíte mít i dostatek fantazie. Předpokládám, že místo 4/1/k má být 24/2/k. Ze třech údajů strefili jeden. Docela dobré, ne?
Aby to nebylo u příjemců předmětem daně, musí mít nějakou odměnu. Pak se příjemci stávají daňovými zaměstnanci s blahodárnými daňovými důsledky.
Koukněte i na neziskovky.cz
Hezký jarní den!
Dobrý den Pavle, opravdu je to § 4 ods. 1, písm. k).U nás jde pouze o malé částky, 20 000,- Kč neprokročí nikdo. Stránky neziskovek pročítám pravidelně. Takže schválíme směrnice se sazbou 3,- Kč za 1 km, kdo bude požadovat nárok musí být funkcionář nebo člen TJ, řádně vyplní cestovní příkaz a ještě by měl doložit, že má auto pojištěné ( to mně sdělila také ekonomka ). Jinak Vám děkuji za odpovědi, mějte se krásně .
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 3. 2009 10:38
Vede učetnictví oddílu Junáka a ti mají vnitřním předpisem dáno náhradu za cestovné 3Kč za km. Chtěla bych se zeptatzda na to mají právo, takto upravit náhradu.