Daň z prodeje auta vyřazeného z DM

• (neregistrovaný)

24. 3. 2009 23:21

Jsem OSVČ, Nejsem plátce DPH.Vedu DE.
    V r.2001 jsem koupil na živnost auto v hodnotě 500tis.Kč a toto odpisoval ZRYCHLENĚ do r 2004.
    V učetnictví jsem uplatnil 85% nákladů(433 tis) , neboť z 15% jsem využíval auto pro osobní potřebu.
    V r 2005 jsem auto vyřadil z majetku a ponechal jsem si jej pro sebe.
    V roce 2008 jsem jej (před uplynutím 5 let od vyřazení z majetku prodal za 100tis.

Dotaz: - musím danit celý příjem z prodeje- 100tis, nebo jen poměrnou část dle uplatněných odpisů - 85%
    - má na zdanitelný příjem vliv počet let mezi vyřazením a prodejem?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 3. 2009 2:31

Jaromír (neregistrovaný)

Re: daň z prodeje auta vyřazeného z DM
      Osvobození se nevztahuje na příjmy z prodeje motorových vozidel nepřesahuje li doba mezi nabytím a prodejem dobu jednoho roku, pokud bylo auto zahrnuto do obchodního majetku pro výkon podnikatelské činnosti poplatníka, nevztahuje se osvobození na příjmy z prodeje auta a to do pěti let od jeho vyřazení z OM. Jde-li o hmotný majetek odpisovaný podle § 26 a následujících, který byl zahrnut do obchodního majetku pro výkon podnikatelské nebo jiné samostatné výdělečné činnosti nebo sloužil k pronájmu, je výdajem zůstatková cena podle § 29 odst. 2, tedy rozdíl mezi vstupní cenou hmotného majetku a celkovou výší odpisů stanovených podle § 26 a § 30 až 32 z tohoto majetku, a to i tehdy, když do výdajů na zajištění zdanitelných příjmů [§ 24 odst. 2 písm. a)] zahrnul poplatník pouze poměrnou část odpisů podle § 28 odst. 6 nebo uplatňoval v některých zdaňovacích obdobích výdaje procentem z příjmů.

• 25. 3. 2009 10:45

Moni (neregistrovaný)

Re: daň z prodeje auta vyřazeného z DM
      Zdaníte pouze 85000 a to pod§10 (nepůjde do základu na soc,zdrav.poj.)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).