Re: Přerušená činnost
No já bych řekl, že pokud nezahájil znovu podnikání do trmínu podání DP za 2007, tak měl již v tomto přiznání o pohledávky a závazky upravit základ daně za 2007 (viz.§23/8 ZDP). Přeplatky OSSZ a ZP pak v roce 2008 budou příjmem podle §10 a z nich se SZ ani ZP neplatí.
Rok 2007 jsem konzultovala na FÚ (kontrolní oddělení) a bylo mi řečeno, že pokud ukončil k 31.12.2007, tak 31.12.2007 ještě podnikatelskou činnost měl a první den "nepodnikání" tedy spadá do 1.1.2008, tzn. že §23 odst. 8 nastupuje za zdaňovací období 2008. Musím přiznat, že jsem váhala, ale určitou logiku věci mi to dává. Co vy na to?
Já na to že to je nelogické, pokud skončil 31.12., standardně se při ukončení činnosti nebo přechodu na jiný způsob uplatňování výdajů upravuje základ za období PŘEDCHÁZEJÍCÍ dni ukončení, tedy v našem případě za rok 2007
>Já na to že to je nelogické, pokud skončil 31.12.,
>standardně se při ukončení činnosti nebo přechodu na jiný
>způsob uplatňování výdajů upravuje základ za období
>PŘEDCHÁZEJÍCÍ dni ukončení, tedy v našem případě za rok
>2007
==za období
>PŘEDCHÁZEJÍCÍ dni ukončení,==
ale tam je za období >PŘEDCHÁZEJÍCÍ
z d a ň o v a c í m u období.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 3. 2009 1:54
Prosím o radu. Důchodce, FO přerušil činnost k 31.12.2007, již neobnovil. K tomuto datu byl zůstatek pohledávků a závazků, které byly uhrazeny v roce 2008. Další příjem v roce 2008 byly vratky přeplatků na zdravotním a sociálním pojištění. Pokud se nemýlím, tak v roce 2008 do daň.přiznání jako příjmy uvedu úhrady vydaných faktur a vratky za pojištění. Jako výdaje budou úhrady přijatých faktur. Díky vratkám SP a ZP bude daňový základ kladný, takže zdaním. Co ale zdravotní a sociální pojištní? Příjde mi nelogické platit za 2008 ZP a SP vlastně z přeplatků ZP a SP za rok 2007 (z úhrad závazků a pohledávek by byla daňová ztráta). Děkuji