Re: Rodičovská dovolená a nemocenské poj
Nejste na rodičovské dovolené. Ta trvá nejdéle 3 roky a je u zaměstnavatele, kde jste již skončila. "Pobíráte asi rodič.příspěvek. Nechci V8s vůbec nějak opravovat, ale je to potřeba uvádět přesně, pokud byste třeba něco potřebovala poradit.
Zdravotní pojištění platí za Vás stát, jste-li příjemcem RP.Sociální pojištění neplatí nikdo, to se sráží pouze pokud máte příjem, z kterého se odvádí soc.poj. Nemocensky pojištěná nejste , protože nemáte sociální pojištění.
Děkuji za odpověď. Ještě bych se chtěla zeptat, kdybych chtěla další dítě, jestli bych si měla začít sama platit nemocenské pojištění abych potom měla nárok na další peněžitou pomoc v mateřství? (dítě plánujeme v nejbližší době) Děkuji Alena
Nemocenské pojištění dobrovolně platí jen OSVČ, pokud nepodnikáte, nejde to.Můžete si také platit dobrovolně důchodové pojištění,ale z toho není nemocenská a měs.částka je relat.vysoká, to je lepší si spořit. Stejně tak existuje komerční nem.pojištění,raději bych si spořila .
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 3. 2009 9:48
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli když jsem na rodičovské dovolené po 3 letech věku dítěte, jestli za mě platí stát sociální, zdravotní a nemocenské pojištění. Když byli synovi 3 roky tak se mnou zaměstnavatel rozvázal pracovní poměr, protože jsem nemohla nastoupit do zaměstnání vzhledem k nedostatku místa pro dítě ve školce. Děkuji Alena