Prosím jak účtovat-prac.c.jednat.+rodina

• (neregistrovaný)

25. 3. 2009 11:50

Dobrý den, lámu si hlavu na tím jak zaúčtovat následující:
    Jednatel letí na pracovní cestu do zahraničí, rodina letí s ním, je mi jasné, že do náhrad lze uplatnit pouze jeho náklady, ale nevím jak na to , když zálohová faktura je na celkouvou sumu 18 000,- Kč a pokladní doklad také a navíc vystaven na s.r.o.
    jak to mám prosím rozúčtovat?
    Děkuji moc
    L.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 3. 2009 13:18

tzmt (neregistrovaný)

Re: Prosím jak účtovat-prac.c.jednat.+ro
      Vztah jednatele a společnosti z titulu výkonu funkce jednatele je vztahem obchodněprávním a má nárok na odměnu dle "mandátní" smlouvy.Odměna jednatele je příjmem ze závislé činnosti podle § 6 zákona o daních z příjmů. Dále může mít nárok na prokázané nutné náklady ( výdaje) které by měly být specifikovány ve smlouvě "mandátní".
      Jelikož není zaměstnancem, nelze postupovad dle Zákoníku práce a vyúčtovávat "pracovní cestu".

• 25. 3. 2009 14:24

L. (neregistrovaný)

Myslím, že nárok má
      Mandátní smlouvu máme uzavřenou a v ní je specifikováno, že budou propláceny i cestovní náhrady, takže v tomto případě problém nevidím a troufám si tvrdit, že jak na stravné, tak i na kapesné a proplacení vedlejších nákladů jednatel právo při zahr. pr. cestě má. Jde mi ale o to, jak to rozúčtovat tak, jak jsem uváděla výše.
      Děkuji
      L.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).