Odečtení paušálních nákladů OSVČ při RD

• (neregistrovaný)

25. 3. 2009 12:02

Dobrý den,

byla bych moc ráda, kdyby mi někdo poradil.

Jsem OSVČ při RD. Účetnictví, vč daňového přiznání atd. mi dělá jedna paní účetní. Mám k ní naprostou důvěru, ale pořád mi něco vrtá hlavou, proto se ptám zde.

Jako OSVČ jsem za minulý rok měla zisk cca 90 ticís korun. Na daňovém přiznání mi účetní odečetla paušální náklady polovinu zisku, tím pádem cca 45 tisíc Kč. Říkala, že o tom ví málokdo, že se může odečíst polovina nákladů. Tím pádem se mi vrátily zálohy, které jsem platila na sociálce, protože mi vyšlo méně, než základ, pro které se platí zálohy. To samé u zdravotní pojišťovny, kde mi vrátí přeplatek. Ale pořád mi vrtá hlavou, jestli opravdu udělala správně, když odečetla náklady v této výši. Potřebovala bych radu od jiné paní účetní, která MÁ s tímto zkušenosti. Nechci se dostat do problémů. Moje paní účetní má už asi dvacet let praxe s účetnictvím, věřím ji, ale obavy ve mě zůstávají. Děkuji všem, co mi poradí.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 3. 2009 21:46

mikika07 (neregistrovaný)

Re: Odečtení paušálních nákladů OSVČ při
      každá OSVČ, pokud neuplatňuje výdaje v prokazatelné výši, může výdaje uplatnit procentem, volné živnosti 50%, řemeslné dokonce 60%, podle §7 odst.7 zákona o dani z příjmů. jen ještě dotázek tím "ziskem" 90.tis.jste myslela příjmy z podnikání, že? zisk je totiž počítaný jako příjmy minus výdaje. mikika

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).