Re: Pojišťování 40/50 - ze zkušeností?
No já nevím, ale dělám to tak, že pokud to má jako vedlejší příjem, dávám do § 10,a dále jako osvobozené od DPH, ale pokud to dělá pro jiného zprostředkovatelé tak DPH odvedu a dám normálně do příjmu, pokud je to živnost volná tak 50 a najdu to v živnost. zákonu pod volnými živnostmi
>>já jsem právě našla v živnostenském zákoně, §3, že živností není zprostředkování pojištění .....
Pokud jsou jeho příjmy provize od pojišťoven - pak je 40%
Pokud má živnostenské oprávnění a jeho příjmy jsou ze smlouvy na např. finanční poradenství od klienta - pak náleží 50%.
Většina pojišťováků ale má jen provizní odměny a vlastně ani nepotřebují ŽL.
Dnes jsem toto řešila na FÚ. Jedná se o živnost volnou tudíž 50%.
Popíši vám situaci, kterou mám na stole
osoba má smlouvu s pojišťovnou, pro ně pracuje na IČO (co vím tak jsem se nesetkala s případem, že by pojišťovna nevyžadovala po těchto lidech IČO). Tato má osoba nemá s pojišťovnou žádnou pracovní smlouvu jen smlouvu o obchodním zastoupení. Součástí smlouvy je IČO obchodního zástupce. bez IČa není smlouva uzavřena. živnostenské oprávnění je uděleno na "Poradenskou a konzultační činnost, zpracování odborných studií a posudků"
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 3. 2009 12:49
Zdravím všechny, Tak jak to je???
Pokud pojišťovák zprostředkovává pojištění - má ŽL na zprostředkování, dále smlouvua registraci u pojišťovny - jako zástupce a zprostředkovatel, a dále registraci u ČNB. Jak zdanit příjmy těchto agentů - pokud uplatní výdaje procentem z příjmů?
Názorů jsem zde četla mnoho, ale jistota pořád chybí. Díky.