PPM - výpověď - ochranná lhůta

• (neregistrovaný)

25. 3. 2009 18:09

Dobrý den,
    mám pár dotazů ohledně PPM. Četla jsem starší příspěvky, takže si chci spíš jen ověřit. Pokoušíme se s manželem o dítě a dneska jsem se dozvěděla, že bude hromadné propouštění (krize) a že dostaneme k 30.4.výpověď + poběží 2měs.výp.lhůta., t.j. do 30.6. + odstupné...Dotazy:
    1. Kdybych otěhotněla do toho 30.4., tak by se mě výpověď netýka?
    2. Kdybych otěhotněla později a stihla bych jít na PPM v ochranné lhůtě, t.j.180dní po skončení, náležela by mi PPM?
    3. Pokud bych otěhotněla ještě později, tudíž nestihla těch 180 dní a po skončení PP bych šla na ÚP, tak bych neměla nárok na PPM, ale jen na rodičovský příspěvek?

Děkuji Vám za ochotu odpovědět.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 3. 2009 18:29

Jiřka1 (neregistrovaný)

Re: PPM - výpověď - ochranná lhůta
      ad1) Těhotné nelze dát výpověď pro nadbytečnost, takže by se Vás výpověď netýkala (pokud tedy jde o nadbytečnost a ne třeba o rušení firmy).
      ad2) Pokud otěhotníte ve výpovědní době, tj. do 30.6., tak se výpovědní doba prodlužuje a pracovní poměr by skončil teprve po uplynutí ochranné doby (tzn. byla byste těhotná a pracovala, nebo byste marodila, pak byste byla na mateřské, pak na rodičovské a pak by teprve poměr skončil poté, co byste ještě měla možnost odpracoval zbytek té výpovědní doby). Tzn. že do té doby byste stále byla zaměstnankyní a dostávala byste i mateřskou.
      ad3) Pokud byste v den skončení pr. poměru, tj. 30.6. nebyla těhotná, tak byste měla ochrannou lhůtu jen 7 kal. dnů. Pokud byste nenašlo nového zaměstnavatele, tak byste pak na mat. dávky nárok neměla.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).