Re: dodanění život.pojištění
Pokud budete podávat DP, tak musíte uvést všechny příjmy.
Teď si nejsem ale jistá, zda máte povinnost podat přiznání, ale když Vám neprovedli roční zúčtování, tak si myslím, že ano, ale ráda bych znala názor ostatních.
Nejideálnější by bylo, kdyby Vám udělali roční zúčtování, tam by se na tento příjem nehleděl a bylo by to.
No právě pro to zrušení pojištění mi ho neudělali,že musím sama.O kousek výše je odpověd na stejný problém,tak snad je ta poslední
rada správná a příjem podle par.10 do 6tis nepodléhá dani.I když na druhou stranu ten doplatek na dani dělá cca 600,tak to možná napíši a budu mít klid.
Nevím v čem je to jiné,domnívala jsem se,že je to stejný případ,akorát,že ta pani má tisíc Kč a já 6.Prosím poraďte v čem se mýlím.Děkuji
viz.dotaz a odpověď z 26.3
>>>>Zaměstnankyně si v roce 2007 uplatnila slevu 1000,-Kč
>>>>ze ŽP. V roce 2008 ho zrušila. Musí těch 1000,-Kč
>>>>dodanit a jak se v tomto případě postupuje? Do jakého
>>>>řádku to mám napsat ve formuláři daňového přiznání?
>>>>Moc děkuji
>>>>Minda
>>>Je to ostatní příjem dle § 10.
>>
>>Musí si sama podat na FÚ.
>
>Děkuju, věděla jsem, že to musí nějak dodanit,ale ten
>postup...:-)
>
>Minda
Pokud má pouze příjmy ze zaměstnání a nemá povinnost podávat daňové přiznání, uplatněná částka z životního pojištění za celou dobu uplatňování (roky zpětně, pokud uplatňovala) nepřesáhne 6000,- není povinnost >>
Rozebrala bych to podle zákona, plete se tu podání a zdanění.
1. Pokud někdo podává daňové přiznání, má za povinnost zdanit VEŠKERÉ příjmy (pokud celkem přesáhnou 15 tis.) bez výjimky. § 38g odst. 1
2. Jsou ale výjimky, které nemusejí PODÁVAT daňové přiznání, a to jsou zaměstnanci, kteří mají podepsané prohlášení, nemají souběžné zaměstnání a ostatní příjem není vyšší než 6 tis. § 38g odst. 2
Takže pokud někdo podá daňové přiznání, musí dle výše uvedeného zdanit vše. V zákoně není uvedeno, že zaměstnanci, kteří dobrovolně podají přiznání, jsou zproštěny zdanění do 6 tis.
Druhá věc je, zda máte povinnost podat přiznání - a v tomto duchu zněla moje původní odpověď, pokud podáte, zdaníte vše. Ale právě si nejsem jistá, zda musíte podat přiznání.
Takže ve Vašem případě spíš řešte, zda máte povinnost, či nikoliv podat daňové přiznání.
Když procházím doslovně ten odstavec, tak povinnost nemá ten, kdo je zaměstnaný (to jste), má podepsané prohlášení (předpokládám, že máte) a nemáte vyšší příjmy než 6 tis. (nemáte). O ročním zúčtováním tu není ani slovo, takže zřejmě nemáte povinnost, ale to je od začátku právě to, čím si nejsem úplně jistá.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 3. 2009 19:09
chápu to dobře,že pokud jsem si odečetla v min. letech od daní pouze celkem 6.000,-Kč a zrušila život.poj.nemusím dodaňovat? děkuji