Re: PN po skončení smlouvy
Zaměstnavatel v prvních 14 kalendářních dnech nemoci platí náhradu mzdy za pracovní dny, z toho za první 3 pracovní dny nic. Od 15. dne nemoci se vše předává na sociálku a už platí nemocenskou za každý kalednářní den. Jestliže máte smlouvu na dobu určitou do 31.3., tak Váš pr. poměr tím dnem skončí (pokud Vám ho neprodlouží) ať už budete marodit nebo ne. Ochranná doba je 7 dní od skončení prac. poměru, což znamená, že pokud začnete marodit do 7.4., budete mít nárok na nemocenské dávky od sociálky (to platí, i když začnete marodit ještě za trvání prac. poměru). Zaměstnavatel ale platí náhradu mzdy za pracovní dny pouze za trvání prac. poměru, takže když začnete marodit 30.3., nebudete prvních 14 kal. dnů dostávat nic. Až poté budete dostávat nemocenskou od sociálky. Mimochodem - Vy se cítíte nějak nemocná, že už teď plánujete 30.3. omarodit?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 3. 2009 22:50
Dobrý den,moc by mě zajímalo zdali : Když by mi skončil pracovní poměr k 31.3.2009 ajá bych šla třeba na nemocenskou 30.3.09,zdali jsem ještě v ochranné lhůtě.Jestli tedy vůbec nějaká je,jelikož mi říkají lidé kolem mě že už není.Zdali prostě by mě stále ještě platil zaměstnavatel nemocenskou.Smlouvu mám na dobu určitou.Nebo kdo by mě platil a jak.Děkuji moc za odpověď.