Re: Zápočtový list
Ano, na sociálce mně bylo řečeno, že to není potřeba, protože oni to zjistí sami, když jim tam přijde neschopenka s přílohou. Ale pořád mně není jasná jedna věc: do podpůrčí doby se započítává ta nemoc hned od začátku, tzn. ta doba prvních 14 kal. dnů? A pokud ano, které dny z této doby se započítávají - ty pracovní všechny, pracovní s náhradou nebo kalendářní? A pokud se do podpůrčí doby započítává i těchto prvních 14 dní (ne jen doba, kdy jsou vyplácené nemocenské dávky), pak přece nemohou ve všech případech zjistit, kolik již ten člověk promarodil. Vysvětlí mně to někdo?
§ 26
(1) Podpůrčí doba u nemocenského začíná 15. kalendářním dnem trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo 15. kalendářním dnem nařízené karantény a končí dnem, jímž končí dočasná pracovní neschopnost nebo nařízená karanténa, pokud nárok na nemocenské trvá až do tohoto dne; podpůrčí doba však trvá nejdéle 380 kalendářních dnů ode dne vzniku dočasné pracovní neschopnosti nebo nařízení karantény, pokud se dále nestanoví jinak.
Tak teď jsem volala na sociálku a zase jiná informace: promaroděné dny sleduje zaměstnavatel, který si od nastupujícího zaměstnance musí vyžádat potvrzení o nich. A když zaměstnanec odchází, zase mu zaměstnavatel vydává potvrzení o promaroděných dnech v období 380 kal. dnů zpětně. Do podpůrčí doby se započítává i těch prvních 14 kal. dnů (ale pořád nevím, zda ty kal. dny nebo jen placené pracovní).
No právě, zmínila jsem se, že neznám §, podle kterého toto hlídá a potvrzuje zaměstnavatel. Tak fakt nevím, jak to zjišťování dnů vyčerpaných z podpůrčí doby probíhá prakticky jak ze strany zaměstnavatele tak ze strany sociálky. Pokud by se do podpůrčí doby započítávaly jen dny nemoci od 15. dne, tak by to bylo jasné, ale pokud se započítává i těch prvních 14 dnů, tak fakt nevím. Neví někdo něco konkrétně?
No podle zákona o nem. poj. je to od 15 dne. Na školení nás právě upozornili na to, že už nebudeme sledovat podpůrčí dobu, protože § který to nařizoval byl zrušen a navíc zaměstnanec proto není povinen žádné čestné prohlášení ohledně nemocí dávat, protože tím, že byl zrušen ten § tak zaměstnavatel nemá zákonný důvod po něm tuto informaci chtít. Takže je to opravdu jen věcí OSSZ. Nechte je, ať si to vyřeší oni sami, na problémy času dost. Jinak, pokud vám neuvedou § a zákon, podle kterého máte postupovat - bohužel.
A co potvrzujete do přílohy na 2. straně v bodě i)? (v posledních 380 dnech před vznikem této doč. pr. neschopnosti byl dočasně práce neschopen) A dále nechápu, proč dole je k tomuto bodu poznámka ***zde uveďte všechny doč. neschopnosti atd.atd. za rok 2006 a 2007.
Jen taková perlička. Na tenhle problém už bylo upozorňováno v roce 2006:A K V Asociace pro rozvoj kolektivního vyjednávání a pracovních vztahů Oficiální dokument – Stanovisko Kolegia expertů AKV
Závěrem autoři vyjadřují svůj názor, že by bylo vhodné při nejbližší možné novele zákoníku práce právní úpravu uvedenou v ustanovení § 192 nZP změnit tak, aby poskytování náhrady mzdy při dočasné pracovní neschopnosti nebylo vázáno na podmínky pro vznik nároku na nemocenské. Posuzování náhrady mzdy podle dvou zákonů bude činit v praxi velké problémy a je teoreticky a prakticky neodůvodnitelné. Je nutné eliminovat z daného pracovněprávního vztahu prvky práva sociálního zabezpečení, které je založeno na jiných principech. To platí i pro redukci průměrného výdělku. Je například nelogické, že ten musí být redukován, ale poté může být kolektivní či individuální smlouvou nebo vnitřním předpisem zvýšen. Praktickým problémem například bude posuzování, zda nebyla vyčerpána podpůrčí doba, když zaměstnavatel zejména u nových zaměstnanců nebude mít údaje o předchozích pracovních neschopnostech zaměstnance k dispozici, neboť v potvrzení o zaměstnání nebudou podle § 313 nZP údaje o pracovní neschopnosti již uváděny. Zde uvedené názory vyjadřují i širší přístup odborníků z řad členů AKV.
Zpracovali:
JUDr. Bořivoj ŠUBRT - předseda AKV - Asociace pro rozvoj kolektivního vyjednávání a pracovních vztahů
Ing. Alena CHLÁDKOVÁ, členka Kolegia expertů AKV
Upraveno na základě vnitřního elektronického připomínkového řízení podle připomínek členů Kolegia expertů AKV.
V Praze dne 25. 10. 2006
já přílohu k zápočtovému listu s nemoc. dávkami od r. 2009 nevystavuji, také zam-ci, kteří nastupují, tuto přílohu nenosí
pokud by někdo onemocněl do 14. KD po nástupu do zaměstnání, tak mu dám vyplnit čestné prohlášení o dnech, kdy marodil/nemarodil v posledních 380 KD, abych mohla zaplatit 1. 14 KD náhradu od zam-tele, pokud onemocní déle,tak neřeším 1. 14 KD od zam-tele, protože je má odprac. u nás, potom na 2. stranu přílohy k žádosti o.. - tam, kde se mají psát předchozí nemoci- napíšu, že PN nedoložil - ať si to na OSSZ dohledají (nic mi na to neříkali, když jsem to tak napsala, ale také zatím nevím, jestli to dotyčnému zaplatili)
moje domněnka je, že lékař musí přece zasílat nějakou část z těch šesti!! neschopenek na OSSZ i při krátkodobé neschopnosti (do 14.KD), takže si to OSSZ přece musí ohlídat všechno
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 3. 2009 7:38
Uvádí se na ZL ještě pracovní neschopnosti?