Re: OT: brigáda důchodců - jak nato?
1. uzavřete DPP a pokud odpracují 150 hod., nezbyde Vám nic jiného, než uzavřít DPČ.
2. Odměna- výše dle práce, měla by být srovnatelná se mzdou zam-ců, kteří vykonávají stejnou nebo obdobnou, záleží, co budou dělat.
úklid-asi těžko 450.-, ale už třeba PC zpracovávání dat-bez problémů.
Sepište dohodu s tím, že počet hodin prostě nepřekročí 150 h a odměnu tam dáte takovou, kolik si skutečně vydělali. Nemusíte uvádět Kč na hodinu, ale když to pak tak po vydělaní vyjde, není to žádná extra zvláštní suma.
Paní Jiřko děkuji. Takže uzavřu DPP, kde zatím neuvedu odměnu (tu dopíši až při skončení sezónních prací). Nechám jim podepsat prohlášení a pokud ho nikde jinde nepodepsali, tak mají nárok na slevu na poplatníka, takže zálohová daň bude nulová. Jen se jako firma přihlásíme na FÚ k zálohové dani a jednou za rok odevzdáme vyúčtování. Vůči SP a ZP nemám žádné povinnosti, že? Ani nemusím vést mzdový list, že?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 3. 2009 10:19
Dobrý den,
budeme mít na brigádě důchodce (sezónní práce) a mě by zajímalo, jaký typ smlouvy uzavřít. Budou chodit duben až říjen a myslím si, že určitě překročí limit 150 hodin za rok - to by se pak ale jednalo o DPČ a podléhalo by to SP, ZP. Ale tento typ smlouvy se nám upřímně nechce moc uzavřít, protože je podle mě SP a ZP strhávané důchodům zbytečné.... Já vůbec nevím jak nato.... Poradíte mi někdo? Co vše je zapotřebí u DPČ a DPP?
Díky