Re: zahraniční faktura a kurz EUR
Podívejte se na § 16, 25 a 35 Zákona o DPH (zde záložka Zákony).
Zjednodušeně řečeno:
1. DUZP bude datum, kdy na doklad z Německa doplníte údaje o základu daně a výši DPH - částky přepočtené na Kč.
2. Kurz si musíte stanovit ve směrnici - takový, jaký budete používat pro účtování částek v cizí měně do účetnictví (tedy např. pevný měsíční kurz - vyhlášený ČNB 1.den v měsíci).
3. Ano, DPH z dokladů z Německa musíte odvést, ale můžete současně i uplatnit nárok na odpočet (pokud máte náležitý doklad), takže Vám to projde daňovým přiznáním plusem a mínusem (tedy i 343/343).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 3. 2009 10:28
Dobrý den,
prosím o radu začátečníkovi u zahraničních faktur. Jsme plátce DPH, od plátce v Německu budeme opakovaně nakupovat zboží. Mám pár dotazů, které mi nejsou jasné:
1. DUZP bude den fyzického přijetí zboží?
2. jaký použiji kurz pro přepočet EUR na CZK? Známá mi říkala, že u nich používají celý měsíc kurz EUR, který byl v 1. den v měsíci vyhlášený ČNB.
3. promítne se mi dopočtené DPH někam na účet 343?
Díky moc za jakoukoli radu.
L.