Daňové příznání

• (neregistrovaný)

29. 5. 2011 15:37

Dobrý den,mám menší problém. Před několika týdny jsem se na tomto foru ptal, jestli mám podávat daňové přiznání, když jsem byl zároveň zaměstnán na částečný úvazek, student dálkového studia a 3 měsíce OSVČ, kdy jsem si nic nevidělal.
    Bylo mně tady napsáno, že daňové přiznání nemusím podávat.

Koncem týdne mně přišel dopis od Městské správy sociálního zabezpečení Brno, že jsem nepodal přehled o příjmech a výdajích OSVČ za rok 2010 a mám tak učinit nejpoději do 17.6.2011.

Poradíte prosím co mám tedy dělat?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 5. 2011 15:59

autorka

Dobrý den,

pokud poplatník splňuje podmínky dané § 38 g zákona o daních z příjmů, nemusí podávat daňové přiznání. Daňové přiznání ale není totéž co přehled o příjmech a výdajích pro ČSSZ a zdravotní pojišťovnu. Přehledy se podávají vždy. Neprodleně je podejte a nezapomeňte doložit potvrzení o studiu. Více v článku:  Přehledy jsou povinné, i když nepodáte daňové přiznání

V dotazu však uvádíte, že jste byl současně také zaměstnán. Neuvádíte, jak byly zdaněny příjmy ze zaměstnání. V případě, že jste zaměstnavatele nepožádal o roční zúčtování, mělo být zřejmě podáno i daňové přiznání z příjmů ze zaměstnání. Z důvodu využití slev na poplatníka a studenta Vám eventuálně mohl vyjít i přeplatek na dani. 

K Vašemu původnímu dotazu či odpovědi se nemohu vyjádřit. Pod jménem tazatele jiný dotaz uveden není.

Dagmar Kučerová ;)

• 29. 5. 2011 18:31

Pockmat (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď. Se zaměstnavatel jsem měl smlouvu, kde bylo uvedeno, že z platu mně každý měsíc vždy strhne příslušné poplatky na sociální a zdravotní.

Není někde návod, jak ten formulář správně vyplnit? Nikdy jsem to nedělal.

Děkuji

• 29. 5. 2011 19:44

autorka

Dobrý den,

pokud jste uzavřel dohodu o pracovní činnosti nebo pracovní smlouvu, sociální a zdravotní za Vás zaměstnavatel samozřejmě odvedl. Záleží na výši příjmu a zda jste podepsal či nepodepsal u zaměstnavatele prohlášení k dani (růžový papír), tj. byla odvedena srážková nebo zálohová daň. Jestliže zálohová, měl jste požádat ve vlastním zájmu o roční zúčtování, případně podat daňové přiznání. 

Návod na přehledy např.:
      VIDEONÁVOD: Jak vyplnit přehled pro sociálku
      Jak na vyplnění přehledu pro zdravotní pojišťovnu

Nezapomeňte na doložení důvodu vedlejší výdělečné činnosti - potvrzení o studiu.

Dagmar Kučerová ::)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).