Re: jaké UZP?
podle mého si s tím nemusíte lámat hlavu, protože od 1.1.09 platí, že D.U.Z.P. u "přefakturace" je den, kdy zjistíme, že budeme přeúčtovávat (tj. den zjištění).... :-)))) Takže vy jste v květnu zjistila, že budete přeúčtovávat službu, co Vám byla poskytnuta v březnu.... To je zcela v pořádku a D.U.Z.P. je květen :-)
Děkuji za odpovědi, ale jsem z toho tedy jelen, můžete mi prosím napsat nějak přesněji kde to zjistím? Zákon, §, nebo ten pokyn kde mám hledat.
Pokud by to bylo tak, že datum UZP je přefakturace, tak bych byla šťastná jako blecha :o)
Děkuji
Tak to louskám a nevim jestli to dost dobře chápu, ty zákony, to je věc... Vy máte na mysli §36 odst. 11? A i když od něj nepřijmu žádné peníze (tak si vykládám slovo "částka"), tak si DPH uplatňuji a poté při následné fakturaci odvádím? Nebo by tam vůbec být nemělo, jak píšete výše a "částkou" se rozumí i faktura na mě vystavená (a následně započtená)? Já posílala jednu takovou fa na FÚ (žádali kontrolu) a neměli proti tomu nic, ale je pravda, že se ta faktura týkala roku 2008.
no tak z toho jsem už taky "jelen".... On je totiž rozdíl, zda plátce nakoupí službu/zboží vlastním jménem a na vlastní účet - pak se vždy jedná o zdanitelné plnění (uplatní se DPH, které se pak také vyfakturuje = a D.U.Z.P. je v tomto případě to, co jsem psala výše: je to den, kdy zjistíme, že budeme přeúčtováva). V případě, kdy plátce zaplatí určitou částku za jinou osobu, úhrada této částky se do základu nezahrnuje (účtuje se přes trojky). Podmínkou je, že přijatá částka nepřevýší uhrazené částky za jinou osobu a plátce si u plnění uhrazeného za jinou osobu neuplatní nárok na odpočet daně. Alespoń takhle jsem to pochopila já.....
Taky se tím stále probírám, ale můj případ je takový, že já za něj neplatím, faktura je vystavena na mě a já pak přafakturovávám tomu, kdo si to opravdu odebral. Myslím, že kdyby si DPH neupatnila a jemu přefakturovala bez DPH, tak bude dost rozlícen. Mě by se také nelíbilo být plátcem DPH a nemoct si ho pak uplatnit...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 3. 2009 11:38
Dobrý den,
může mi poradit někdo, kdo má obdobné účetnictví jako já... Jde o to, že naše firma prodává služby, na tyto služby si najímá další firmy (nebo živnostníky) s tím, že mají smlouvu o poskytování těchto služeb. V té smlouvě je mimo jiné i to, že ti, kteří pracují pro nás si odebírají zboží a PHM - to je fakturováno na naši firmu. Já toto vše pak ve stejné ceně přefakturovávám. Až sem by to bylo pořádku, ale ještě tu máme šéfa, který si neláme hlavu s tím, kdy mi dodá schválenou fakturu k zapsání...
Došlé faktury účtuji :
315/321 + DPH
Přefakturace pak:
311/315 + DPH
A teď ten problém: snažím se dodržovat DUZP podle došlých faktur, je-li jich více za několik měsíců, tak vezmu poslední UZP z došlé fa a to mám na svojí vystavené fa. Ale pokud je na DOFA třeba březnové UZP, já tuto fakturu obdržím až v květnu (DPH nárokuji tedy až v květnu), pak už se trochu obávám jestli je to v pořádku...
Asi je to dost zmateně popsané, ale snad je z toho patrné o co mi jde... Jsem z nich dost zoufalá, náprava šéfa je zcela nemožná... Tak mi prosím poraďte jak to vidíte vy zkušenější...
Děkuji za jakoukoli reakci