Ukončení prac. poměru na dobu určitou

• (neregistrovaný)

26. 3. 2009 19:09

Prosím o radu:
    Mám zaměstnankyni zaměstnanou na smlouvu na dobu určitou a tato smlouva jí bude končit 30.4.2009. Tato paní otěhotněla a momentálně je práce neschopná, ale né s tím co by se týkalo toho těhotenství.
    Nechtěla bych s ní už tuto smlouvu znovu prodlužovat a tak by mě zajímalo, jak to bude s ukončením takového pracovního poměru na dobu určitou, když je těhotná? Někde jsem četla, že když po skončení takového prac.poměru onemocní v ochranné lhůtě v souvislosti s rizikovým těhotenstvím, tak jí budu vyplácet PPM? Jestli to ale dobře chápu, tak bych to PPM neproplácela já, jako bývalá malá organizace, ale OSSZ nebo ne?Ještě by mě zajímalo, jak to bude v případě dovolené za PPM, když už v té době nebude mým zaměstancem? Nebudu jí snad muset ještě proplácet dovolenou za PPM?
    Díky za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 3. 2009 19:30

Jiřka1 (neregistrovaný)

Re: Ukončení prac. poměru na dobu určito
      Pracovní poměr jí skončí dnem sjednaným ve smlouvě, tj. 30.4.. Ten den jí vydáte potvrzení o zaměstnání a odhlásíte ji na soc. i ZP. Mateřské dávky vyplácí pouze sociálka, stejně jako nemocenské dávky nebo ošetřovné. Zaměstnavatel platí pouze náhradu mzdy za pracovní dny v prvních 14 kal. dnech nemoci, z toho za první 3 prac. dny nic. Takže její prac. poměr každopádně 30.4. skončí a pokud bude dále marodit, sociálka jí bude posílat nemocenské dávky (Vám ona bude předávkat lístek na peníze a Vy ho budete předávat sociálce, a pak i uschopenku. Pokud ona stihne nastoupit na mateřskou v době 180 dní od 30.4. (a nástup na mateřskou musí být 42 kal. dnů přede dnem porodu), pak bude dostávat od sociálky i mateřskou (pokud splní ještě další podmínku - 270 dnů pojištění ve 2 letech před porodem).
      Dovolenou na mateřskou jí platit nebudete, protože Vaším zaměstnancem bude pouze do konce dubna, takže jí budou za letošek náležet buď 4/12 řádné dovolené (pokud letos u Vás odpracuje aspoň 60 směn) nebo dvanáctina za každých 21 odpracovaných (pokud do konce dubna neodpracuje ani 60 směn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).