Re: Dovolená po mateřské
Počítala jsem dny do 15.3., tudíž neodpracovala 60 dnů, ale 51. Nebo se započítává i čerpání dovolené do odpracovaných dnů? Děkuji
Ano a 2x, jednak mýlím se píše s tvrdým "y" a navíc ona neskončila pracovní poměr, má odpracováno víc jak 60 dní, o dovolenou si požádala bezprostředně po skončení mateřské dovolené, čili z důvodu následného čerpání rodičovské dovolené se nekrátí. Takže splnila všechny podmínky pro nárok CELÉ dovolené za rok 2009.
Zde v historii, kde se vám zřejmě nechce hledat, je to denně .
Dobrý den. Dovolím si nesouhlasit.Pokud po ukončení mateřské dovolené čerpá dovolenou z r. 2008 do 9.4., vznikne sice celoroční nárok dovolené, ovšem musí se krátit za neodpracované dny (čerpání rodič. dovolené) od 10.4. do 31.12. za 100 a každých dalších 21 dnů o 1/12. Čerpáním mateřské dovolené do 15.3. nevznikne celoroční nárok na dovolenou (=odpracováno jen 52 dnů).
Vy jste zjevně spadla z Marsu -
co takhle si opravdu přečíst zákoník práce ??
Např. tuto, tady dnes a denně citovanou část ??
§ 223, odst. 1 - mimo jiné
Dovolenou vyčerpanou podle § 217 odst. 5 před nástupem rodičovské dovolené není možné z důvodu následného čerpání rodičovské dovolené krátit.
Ano, to máte pravdu. Ovšem ona nečerpá bezprostředně po ukončení mateřské dovolené dovolenou r. 2009, nýbrž dovolenou z r. 2008, a to je rozdíl.
Z Marsu jsem nespadla, ale často jezdím na školení a vždy se tam řeší tato problematika, takže toto vím najisto.
najisto víte, že nárok na dovolenou čerpaný ihned po mat. dovolené (před rodič. dovolenou) se podle Vás krátí? Já jsem změnu Zák.práce ale nezaznamenala. Který je to § - dle Vás? Ona čerpá ihned po mat. dovolené nejprve zůstatek dovolené z r. 2008 a hned potom čerpá nárok za dovolenou r. 2009, poté požádá o rodič. dovolenou.
Dovolená se nekrátí, pokud na ni nastoupí bezprostředně po ukončení mateřské dovolené. Ovšem v tomto případě nejdříve čerpá dovolenou z r. 2008 a potom teprve nastupuje na dovolenou z r. 2009 a toto čerpání dovolené 2009 není bezprostředně po ukončení mateřské dovolené.
tento výklad také slyším poprvé, ale vždyť by se to mohlo brát jako diskriminace
takže, podle Vás (p.ska) žena, která požádá o čerpání dovolené ihned po mateřské dovolené (PPM je v tom kal. roce delší než 60PD) a nemá žádnou dovolenou z předchozího roku, tak se jí letošní nárok D krátit nebude, ale žena, která má nějaký zůstatek dovolené z minulého roku a požádá si o něj a zároveň požádá i o dovolenou z tohoto roku (u mě žádají o dovolenou vcelku - nikdy jsem to na žádosti nerozlišovala, to je tedy špatně?), tak se jí může nárok krátit, protože tu letošní D nečerpá ihned po mat. dovolené, ale je tam to čerpání zůstatku loňské dovolené?
tak tomu nerozumím a opravdu tento výklad slyším poprvé a nikdy jsem tento výklad neslyšela ani na školeních (a byla jsem na dosti školeních s různými lektory)
>>>>>Dobrý den. Dovolím si nesouhlasit.Pokud po ukončení
>>>>>mateřské dovolené čerpá dovolenou z r. 2008 do 9.4.,
>>>>>vznikne sice celoroční nárok dovolené, ovšem musí se
>>>>>krátit za neodpracované dny (čerpání rodič. dovolené)
>>>>>od
>>>>>10.4. do 31.12. za 100 a každých dalších 21 dnů o
>>>>>1/12.
>>>>>Čerpáním mateřské dovolené do 15.3. nevznikne
>>>>>celoroční nárok na dovolenou (=odpracováno jen 52
>>>>>dnů).
>>>>
>>>>Vy jste zjevně spadla z Marsu -
>>>>co takhle si opravdu přečíst zákoník práce ??
>>>>Např. tuto, tady dnes a denně citovanou část ??
>>>>§ 223, odst. 1 - mimo jiné
>>>>>Dovolenou vyčerpanou podle § 217 odst. 5 před
>>>>>nástupem
>>>>rodičovské dovolené není možné z důvodu následného
>>>>čerpání rodičovské dovolené krátit.
>>>Ano, to máte pravdu. Ovšem ona nečerpá bezprostředně
>>>po ukončení mateřské dovolené dovolenou r. 2009,
>>>nýbrž
>>>dovolenou z r. 2008, a to je rozdíl.
>>>Z Marsu jsem nespadla, ale často jezdím na školení a
>>>vždy se tam řeší tato problematika, takže toto vím
>>>najisto.
>>
>>najisto víte, že nárok na dovolenou čerpaný ihned po
>>mat. dovolené (před rodič. dovolenou) se podle Vás
>>krátí? Já jsem změnu Zák.práce ale nezaznamenala.
>>Který je
>>to § - dle Vás? Ona čerpá ihned po mat. dovolené
>>nejprve zůstatek dovolené z r. 2008 a hned potom
>>čerpá
>>nárok za dovolenou r. 2009, poté požádá o rodič.
>>dovolenou.
>Dovolená se nekrátí, pokud na ni nastoupí
>bezprostředně po ukončení mateřské dovolené. Ovšem v tomto případě
>nejdříve čerpá dovolenou z r. 2008 a potom teprve
>nastupuje na dovolenou z r. 2009 a toto čerpání dovolené
>2009 není bezprostředně po ukončení mateřské dovolené.
Navíc, tam se mluví jen o dovolené, není určeno, zda je to dovolená loňská nebo z dalšího roku.
Dovolenou vyčerpanou podle § 217 odst. 5 před
>>>>>nástupem
>>>>rodičovské dovolené není možné z důvodu následného
>>>>čerpání rodičovské dovolené krátit.
>>>>>>>>>>>
>>>>>Vy jste zjevně spadla z Marsu -
>>>>>co takhle si opravdu přečíst zákoník práce ??
>>>>>Např. tuto, tady dnes a denně citovanou část ??
>>>>>§ 223, odst. 1 - mimo jiné
>>>>>>Dovolenou vyčerpanou podle § 217 odst. 5 před
>>>>>>nástupem
>>>>>rodičovské dovolené není možné z důvodu následného
>>>>>čerpání rodičovské dovolené krátit.
>>>>Ano, to máte pravdu. Ovšem ona nečerpá bezprostředně
>>>>po ukončení mateřské dovolené dovolenou r. 2009,
>>>>nýbrž
>>>>dovolenou z r. 2008, a to je rozdíl.
>>>>Z Marsu jsem nespadla, ale často jezdím na školení a
>>>>vždy se tam řeší tato problematika, takže toto vím
>>>>najisto.
>>>
>>>najisto víte, že nárok na dovolenou čerpaný ihned po
>>>mat. dovolené (před rodič. dovolenou) se podle Vás
>>>krátí? Já jsem změnu Zák.práce ale nezaznamenala.
>>>Který je
>>>to § - dle Vás? Ona čerpá ihned po mat. dovolené
>>>nejprve zůstatek dovolené z r. 2008 a hned potom
>>>čerpá
>>>nárok za dovolenou r. 2009, poté požádá o rodič.
>>>dovolenou.
>>Dovolená se nekrátí, pokud na ni nastoupí
>>bezprostředně po ukončení mateřské dovolené. Ovšem v
>>tomto případě
>>nejdříve čerpá dovolenou z r. 2008 a potom teprve
>>nastupuje na dovolenou z r. 2009 a toto čerpání
>>dovolené
>>2009 není bezprostředně po ukončení mateřské
>>dovolené.
>
>Navíc, tam se mluví jen o dovolené, není určeno, zda
>je to dovolená loňská nebo z dalšího roku.
>Ale vždy se řeší dovolená aktuálního roku a ne dovolená převedená z roku předchozího.
>Dovolenou vyčerpanou podle § 217 odst. 5 před
>>>>>>nástupem
>>>>>rodičovské dovolené není možné z důvodu následného
>>>>>čerpání rodičovské dovolené krátit.
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>Vy jste zjevně spadla z Marsu -
>>>>>>co takhle si opravdu přečíst zákoník práce ??
>>>>>>Např. tuto, tady dnes a denně citovanou část ??
>>>>>>§ 223, odst. 1 - mimo jiné
>>>>>>>Dovolenou vyčerpanou podle § 217 odst. 5 před
>>>>>>>nástupem
>>>>>>rodičovské dovolené není možné z důvodu následného
>>>>>>čerpání rodičovské dovolené krátit.
>>>>>Ano, to máte pravdu. Ovšem ona nečerpá bezprostředně
>>>>>po ukončení mateřské dovolené dovolenou r. 2009,
>>>>>nýbrž
>>>>>dovolenou z r. 2008, a to je rozdíl.
>>>>>Z Marsu jsem nespadla, ale často jezdím na školení a
>>>>>vždy se tam řeší tato problematika, takže toto vím
>>>>>najisto.
>>>>
>>>>najisto víte, že nárok na dovolenou čerpaný ihned po
>>>>mat. dovolené (před rodič. dovolenou) se podle Vás
>>>>krátí? Já jsem změnu Zák.práce ale nezaznamenala.
>>>>Který je
>>>>to § - dle Vás? Ona čerpá ihned po mat. dovolené
>>>>nejprve zůstatek dovolené z r. 2008 a hned potom
>>>>čerpá
>>>>nárok za dovolenou r. 2009, poté požádá o rodič.
>>>>dovolenou.
>>>Dovolená se nekrátí, pokud na ni nastoupí
>>>bezprostředně po ukončení mateřské dovolené. Ovšem v
>>>tomto případě
>>>nejdříve čerpá dovolenou z r. 2008 a potom teprve
>>>nastupuje na dovolenou z r. 2009 a toto čerpání
>>>dovolené
>>>2009 není bezprostředně po ukončení mateřské
>>>dovolené.
>>
>>Navíc, tam se mluví jen o dovolené, není určeno, zda
>>je to dovolená loňská nebo z dalšího roku.
>>Ale vždy se řeší dovolená aktuálního roku a ne
>>dovolená převedená z roku předchozího.
Ale to není pravda, tam je pouze napsáno, že požádá-li si o čerpání dovolené ihned po skončení MD, je zaměstnavatel povinen vyhovět. Tudíž je povinen ji umožnit čerpat i starou dovolenou, nikoli jen aktuálního roku !!
>>Dovolenou vyčerpanou podle § 217 odst. 5 před
>>>>>>>nástupem
>>>>>>rodičovské dovolené není možné z důvodu následného
>>>>>>čerpání rodičovské dovolené krátit.
>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>Z Marsu jsem nespadla, ale často jezdím na školení a
>>>>>>vždy se tam řeší tato problematika, takže toto vím
>>>>>>najisto.
>>>>>
>>>>>najisto víte, že nárok na dovolenou čerpaný ihned po
>>>>>mat. dovolené (před rodič. dovolenou) se podle Vás
>>>>>krátí? Já jsem změnu Zák.práce ale nezaznamenala.
>>>>>Který je
>>>>>to § - dle Vás? Ona čerpá ihned po mat. dovolené
>>>>>nejprve zůstatek dovolené z r. 2008 a hned potom
>>>>>čerpá
>>>>>nárok za dovolenou r. 2009, poté požádá o rodič.
>>>>>dovolenou.
>>>>Dovolená se nekrátí, pokud na ni nastoupí
>>>>bezprostředně po ukončení mateřské dovolené. Ovšem v
>>>>tomto případě
>>>>nejdříve čerpá dovolenou z r. 2008 a potom teprve
>>>>nastupuje na dovolenou z r. 2009 a toto čerpání
>>>>dovolené
>>>>2009 není bezprostředně po ukončení mateřské
>>>>dovolené.
>>>
>>>Navíc, tam se mluví jen o dovolené, není určeno, zda
>>>je to dovolená loňská nebo z dalšího roku.
>
>
>>>Ale vždy se řeší dovolená aktuálního roku a ne
>>>dovolená převedená z roku předchozího.
>
>Ale to není pravda, tam je pouze napsáno, že požádá-li
>si o čerpání dovolené ihned po skončení MD, je
>zaměstnavatel povinen vyhovět. Tudíž je povinen ji umožnit
>čerpat i starou dovolenou, nikoli jen aktuálního roku
>!!
>Ale já přece netvrdím, že nemá nárok na čerpání staré dovolené. Ale pokud čerpá dovolenou z r. 2009 až po vyčerpání staré dovolené, nejedná se o bezprostřední nástup dovolené po MD, protože se skutečně řeší krácení či nekrácení dovolené 2009.
>
>
Re: Snad je to už přehledné
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>nejprve zůstatek dovolené z r. 2008 a hned potom
>>>>>>čerpá
>>>>>>nárok za dovolenou r. 2009, poté požádá o rodič.
>>>>>>dovolenou.
>>>>>Dovolená se nekrátí, pokud na ni nastoupí
>>>>>bezprostředně po ukončení mateřské dovolené. Ovšem v
>>>>>tomto případě
>>>>>nejdříve čerpá dovolenou z r. 2008 a potom teprve
>>>>>nastupuje na dovolenou z r. 2009 a toto čerpání
>>>>>dovolené
>>>>>2009 není bezprostředně po ukončení mateřské
>>>>>dovolené.
>>>>
>>>>Navíc, tam se mluví jen o dovolené, není určeno, zda
>>>>je to dovolená loňská nebo z dalšího roku.
>>
>>
>>>>Ale vždy se řeší dovolená aktuálního roku a ne
>>>>dovolená převedená z roku předchozího.
>>
>>Ale to není pravda, tam je pouze napsáno, že
>>požádá-li
>>si o čerpání dovolené ihned po skončení MD, je
>>zaměstnavatel povinen vyhovět. Tudíž je povinen ji
>>umožnit
>>čerpat i starou dovolenou, nikoli jen aktuálního roku
>>!!
>>Ale já přece netvrdím, že nemá nárok na čerpání staré
>>dovolené. Ale pokud čerpá dovolenou z r. 2009 až po
>vyčerpání staré dovolené, nejedná se o bezprostřední
>nástup dovolené po MD, protože se skutečně řeší krácení
>či nekrácení dovolené 2009.
>>
Jenže vy si zjevně pletete pojmy - to bezprostředně po MD je pro to že zaměstnavatel MUSÍ umožnit čerpání (protože jinak datum nástupu určuje on) a krácení se váže na - z důvodu čerpání RD nekrátí , nikoli čerpání ihned po MD.
Čili když to shrnem - zaměstnankyně POŽÁDÁ ihned po MD o čerpání dovolené (jakékoliv, i loňské) a zaměstnavatel je POVINEN umožnit. Čerpáním staré dovolené + MD SPLNÍ podmínku 60 opracovaných dní, požádá o dovolenou příslušného roku, která se z důvodu ČERPÁNÍ RD NEKRÁTÍ.
Doufám, že už je to opravdu přehledné, kdyby tomu tak nebylo, jistě by na to už nějaká kontrola přišla aspoň u některé z nás.
Ještě jsem našla právní odpověď - Průvodce pracovně právními předpisy - soubor konzultací
Protože mateřská dovolená i dovolená se pro účely dovolené považují za výkon práce, zaměstnankyně čerpáním mateřské dovolené od 1. 1. 2009 do 21. 2. 2009 a následným čerpáním dovolené za rok 2008 v délce 30 dnů splní podmínku nároku na dovolenou za kalendářní rok 2009 (za obvyklých okolností 69 dnů). Bude mít tedy nárok na 8 týdnů dovolené.
Zákoník práce v § 217 odst. 5 stanoví, že pokud zaměstnankyně požádá o čerpání dovolené tak, aby bezprostředně navazovala na skončenou mateřskou dovolenou, a po vyčerpání dovolené nastoupí na rodičovskou dovolenou, pak takto poskytnutou dovolenou nelze podle § 223 odst. 1 zákoníku práce z důvodu dalšího čerpání rodičovské dovolené krátit.
Takže myslím, že toto je dostačující odpověď - MD + dovolená z roku 2008 (učitelka) = splnění podmínky nároku za rok 2009, která se dále nekrátí. To vyjádření, že musí umožnit čerpání dovolené IHNED po MD tedy platí i pro loňskou dovolenou, kteroužto tím splní podmínku 60 dní pro další rok.
Takže nevím, kde vám co vysvětlovali jinak, ale vždycky se postupovalo takto.
Teď jsem si přečetla celou Vaši dlouhou diskusi a abych řekla pravdu, co, to říká ska, napadlo i mě při psaní mé předchozí odpovědi. A taky myslím, že by to mohl být jeden z výkladů (jak víme, těch právních výkladů je obyčejně víc). § 217 říká, že požádá-li o čerpání dovolené tak, aby bezprostředně navazovala na mateřskou, zaměstnavatel musí vyhovět. § 223 říká, že dovolenou, vyčerpanou dle § 217 nelze z důvodu následné rodičovské krátit. Jenže ona tuto tovolenou opravdu nečerpá bezprostředně po mateřské, protože mezi mateřskou a touto dovolenou čerpala dovolenou z roku 2008, takže není splněna na podmínka bezprostřednosti a tudíž by nešlo aplikovat to nekrácení. Tady ta uvedená právní odpověď od all je jen jeden ze dvou výkladů. Je fakt, že používaný byl asi jen tento, ale ten druhý má taky něco do sebe. Co Vy na to?
A kde je napsáno, že když je např. 5 dní z 2008 a 5 dní 2009, a čerpáno je 14 dnů že, těch prvních 5 dnů musí být z 2008 a těch druhých 5 z 2009? Já napíšu čerpání dovolené 10 dnů, rozhodím druhem mzdy loňská a letošní, aby se správně zkrátil nárok a nikde nepíšu, ani do docházky, ve kterých dnech byla loňská a ve kterých letošní.
můj názor je stále stejný - aby se při odsouhlasení zákonů myslelo a aby byl zpracovaný jednotný výklad a ne aby si to každý právník přizpůsobil tomu, co se hodí pro jeho klienta (v některých případech opravdu zůstává rozum stát nad tím, z čeho právníci někoho "vysekají" a ještě jim musí třeba stát zaplatit - to se týká různých kauz apod.)
co se týká tohoto případu, čerpání dovolené po mat. d., tak si opravdu myslím, že není možné, aby žena, která má třeba 1 den staré dovolené byla znevýhodněna před ženou, která čerpá jen novou dovolenou (klidně bych to považovala jako diskriminaci)
každopádně je to zajímavé a opravdu mě nikdy v tomto případě nenapadlo takto uvažovat
já se držím toho, že požádá o čerpání dovolené - nejprve se podívám, zda se starou dovolenou bude mít odpracovaných 60 PD a podle toho je nárok na novou dovolenou (ale beru to pořád, že čerpá PŘED nástupem na rodič. dovolenou)
Re: Nárok má
To slovo bezprostředně - se váže na povinnost zaměstnavatele tu dovolenou POSKYTNOUT. jakoukoliv, nikoli ke krácení. Čili na musí bezprostředně požádat, pośkytne, tim splní podmínku a může čerpat další dovolenou. Navíc dovolená je výkonem práce, čili i kdyby požádala hned o novou dovolenou, jejím čerpáním by stejně tu podmínku splnila. Stejně jako všude píšete, že za ledeje nárok na dovolenou, protože jejím čerpáním splní 21 odpracovaných dní.
To slovo bezprostředně - se váže na povinnost
>zaměstnavatele tu dovolenou POSKYTNOUT. jakoukoliv, nikoli ke
>krácení. Čili na musí bezprostředně požádat, pośkytne,
>tim splní podmínku a může čerpat další dovolenou.
>Navíc dovolená je výkonem práce, čili i kdyby požádala
>hned o novou dovolenou, jejím čerpáním by stejně tu
>podmínku splnila. Stejně jako všude píšete, že za ledeje
>nárok na dovolenou, protože jejím čerpáním splní 21
>odpracovaných dní.
Zákony jsou mrchy a já souhlasím s xy5, že všechno je jen o slovíčkaření a záleží na právníkovi, jak to vyloží a jak svůj výklad dokáže obhájit, diskriminace nediskriminace. Taky jsem se vždycky přikláněla ktomu obvyklému výkladu, ale ten druhý mně nasadil brouka do hlavy. Ostatně - já osobně jsem toho názoru, že nárok na dovolenou by měl být jen za skutečný výkon práce (ale to jen můj názor, který se neslučuje se současným zákonem). Ale all, Vy to nechápete - ano, § 217 stanoví, že pokud požádá tak, aby bezprostředně navazovala, tak zaměstnavatel musí poskytnout. Jenže § 223, který mluví o nekrácení, se odvolává právě na ten § 217: dovolená poskytnutá a vyčerpaná podle § 217 (tzn. bezprostředně navazující) se z důvodu následné rodičovské nekrátí. A protože ten nárok roku 2009 čerpá až po vyčerpání nároku z roku 2008, tak už tím pádem přestává jít o čerpání BEZPROSTŘEDNĚ po MD. Ale když půjdem do důsledků, tak by to taky znamenalo, že tuto dovolenou by jí nemusel zaměstnav atel podle § 217 povolit, protože tu musí povolit jen když jde o bezprostřední návaznost na MD.
Hned o novou dovolenou požádat nemůže, protože jestliže jí zbyla stará, tak se jí nemůže dát nejprve k vyčerpání nová. Ale nevím, jestli by to takto nějaký právník obhájil (navíc - tímto by zřejmě hájil zaměstnavatele a soud se obyčejně vždy přikloní k výhodě pro zaměstnance).
No jestliže někteří právníci tvrdí, že pro pojem bezprostředně při hodnocení nároku na dovolenou lze uznat prodlevu soboty a neděle pro trvání pracovního poměru, tak pak už ničemu nerozumím. Je to celé postavené na hlavu, ale souhlasím s all, že určitě by na to už některá kontrola poukázala, že je to špatně, protože je to dost častý případ.
Jen malá odbočka .. ohledně vaší poslední věty..
Manžel pracoval v hlučném prostředí,používal "špunty" do uší,byly nastaveny takzvané hlukové přestávky,onemocněl-nedoslýchavost,tinitus .. od pracovního lékaře zaměstnavatele donesl potvrzení,že má zákaz práce v hluku,zaměstnavatel ho nepřeřadil,podal okamžitou výpověď /nevím přesně §,ale ten,co mluví o zdr.důvodech a nepřeřazení do 15 dnů/,zaměstnavatel souhlasil,vydal ZL.. a jakmile se manžel zmínil,že má nárok na odstupné .. ejhle,do měsíce jsme měli doma od soudu žalobu na neplatnost výpovědi,dva roky se to táhlo,měli jsme pracovněprávního právníka .. a soud jsme prohráli i přes to,že na základě vydaného dokladu od prac.lékaře by ho na dalších třech místech nevzali do zaměstnání pro riziko zdravotní .. a to měl zdr.zprávy také z Prahy,kde byl na vyšetření a dostal "kulaté"razítko ..nic nepomohlo .. pak jsme se časem dozvěděli,že manžel soudkyně,která případ řešila,je právník a má jednu kancelář s právníkem bývalého zaměstnavatele manžela .. a pak,že soudy jsou na straně zaměstnanců .. s takovým zdr.stavem by ho nikde nevzali ale pro soudkyni to nebyl dostatečný doklad ..
to je jen naše "malá" zkušenost s neseriozním zaměstavatelem a naší slavnou justicí ..
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 3. 2009 10:45
Zaměstnankyně skončila řádnou mateřskou dovolenou 15.3.2009. Od 16.3.09 do 9.4.09 čerpá dovolenou z roku 2008. Poměrná část dovolené za rok 2009 činí 3,5 dne - nastoupí 10.4. Nevím si rady, zda jí můžu proplatit svátek 13.4. a pak pokračovat v čerpání zbývající dovolené. Předem děkuji za odpovědi. Z.