Zkrácená týdenní pracovní doba

• (neregistrovaný)

27. 3. 2009 12:36

Od 1. 4. 09 je ve firmě stanovena týdenní pracovní doba
    30 hodin/7,5 h. denně s rozvržením pondělí až čtvrtek z důvodu nedostatku zakázek. Zaměstnanci podepsali dodatky k pracovním smlouvám. Jak je to s nárokem na dovolenou (ve firmě bylo 20 dnů)? Musí se za pátky odvádět zdravotní pojištění jako by bylo neplacené volno?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 3. 2009 13:34

VH

Re: Zkrácená týdenní pracovní doba
      Pokud se zaměstnavatel dohodl se zaměstnanci na délce pracovní doby v rozsahu 30 hodin týdně, nejedná se o zkácenou PD, ale o kratší PD, při níž zaměstnancům náleží mzda odpovídající PD(zkrácení PD bez snížení mzdy provádí sám zaměstnavatel, bez dohody se zaměstnanci, ale to naopak v případech, kdy se mu v podnikání daří). Sjednaná kratší PD je rozvržena do 4 pracovních směn v týdnu, tudíž zaměstnancům náleží dovolená v rozsahu 16 dnů (4 dny * 4 týdny). Pátek není pro zaměstnance dnem pracovním, tudíž se nejedná o neplacené volno - ZP se neodvádí.

• 27. 3. 2009 13:47

Veronika (neregistrovaný)

Je nárok na 16 dnů, když je kratší pracovní doba až od 1. 4.? Neměl by být 17 dnů, od 1.1. - 31. 3. 5 dnů a od 1.4. - 31.12. 12 dnů?

• 27. 3. 2009 14:02

VH

Ano, promiňte, přehlédla jsem, že se jedná o změnu v průběhu roku (soustředila jsem se na to, kolik je 4*4). Za 01-03 jsou to 3/12 z 20 a za 04/12 je to 9/12 ze 16 = 17 celkem. Děkuji.

• 27. 3. 2009 15:28

Veronika (neregistrovaný)

Já též děkuji za Váš čas. Jen mám ještě tento dotaz. Pokud by některý zaměstnanec šel do práce v pátek, byl by to přesčas, když se jedná o kratší pracovní dobu a ne o zkrácenou? A je nějaký problém v tom, že všichni zaměstnanci mají kratší PD, jen jednatel a společník (mají pracovní smlouvu) si ponechali týdenní pracovní dobu 37,5 hodin?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).