Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 3. 2009 14:49
Dobrý den, přinesl jsem si daňové přiznání a nejsem z toho úplně moudrý, můžete mi prosím poradit?
01-05/2008 OSVČ hlavní, ale bez příjmu
06-12/2008 Rodičovská dovolená, bez placení záloh
V této době jsem podnikal jako vedlejšák a celkové příjmy dělali 46059,-Kč daň mi účetní spočetla 0. A není mi jasná OSSZ - 6 měsíců hlavní činnost a 6 měs. vedlejší. Na zálohách zaplaceno 7763Kč (01-05/2008) a účetní mi spočetla, že by to sociálka měla celé vracet, což moc nechápu a pak mi na další straně spočetla, že bych měl platit 688Kč zálohy v letošním roce. Myslel jsem, že zálohy se na mne nevztahují. Bohužel mi to moc nevysvětlila. U VZP, tam jí záloha vyšla 130,-Kč, tam vím, že je to dle výdělku. A ještě mám jednu prosbu. V předchozích letech jsem byl vždy ve ztrátě. Vím, že se ztráta dá uplatnit 5 let. Musím předkládat přílohu s vykázanou ztrátou, abych ji mohl příští rok uplatnit, nebo to předkládat nemusím a předĺožím až při následujícím DP? Moc děkuji za odpověď.